MaSS

stepping stones of maritime history

Discussion

May 2021

 • Jonge Thomas on 11 May 2021 by Beck
  Thank you for this opportunity. Is there any information on names of the survivors of this tragic shipwreck. My husband has a family story that an ancestor of his was a passenger. I would be grateful if you could supply any information. Thanks.
  Regards,
  Prue

November 2020

 • Atlas on 07 November 2020 by Nykle Dijkstra
  De Atlas had 'Telegraphen en metaalen veldslangen' aan boord voor het bouwen van kusttelegrafen. Het vaartuig had een geheim geboord gat waardoor het gezonken kon worden voordat het in handen van de vijand zou vallen. De Engelsen probeerden de Atlas mee te nemen, maar toen begon hij te zinken en staken ze het in brand. Volgens een krantenbericht is het 'geheel door de vlammen verteerd' (Oprechte Bataafsche Courant, 19 juli 1799). Volgens dagboekschrijver Cornelis Pieter Sorgdrager lag het vaartuig 'bij het Oostend'.

September 2020

 • Huis te Kruiningen on 03 September 2020 by Jeffrey Gerber
  Have a look at this document mentioning the ship: https://watstaatdaer.nl/forum/1678-geschreven-getuigenissen-over-balthasar-keurvorst

June 2020

 • Schoonhoven on 13 June 2020 by Alexandre Monteiro
  The "Schoonhoven" was wrecked at Melides beach, 100 kms south of Cascais.
  The unidentifed vessel was discovered October 2017 by divers Pedro Patacas and Sandro Pinto and has been identified as being the Portuguese Eastindiaman "Sao Francisco Xavier", wrecked off Lisbon bar, 23rd October 1625.
 • Hr.Ms. Caroline (IJM26) on 06 June 2020 by Arie Slagboom
  Ik heb een documentaire gezien op de EO televisie getiteld: Vissen op mijnen. Naar aanleiding van deze documentaire ben ik in 2017 naar Milford Haven gegaan om te kijken wat voor plaats dat was waar mijn opa in WW II verbleven heeft. Ik had deze documentaire toentertijd opgenomen en in 2017 had ik deze documentaire geplaatst op de Facebookpagina van Milford Haven.
  Daar heb ik vele reacties op gehad en hierdoor kwam ik in contact met mensen van de reddingsbrigade aldaar, waarvan ik te horen kreeg dat er nog wat resten van de Caroline IJM26 op de zeebodem liggen. Bij deze reacties kreeg ik ook de uitnodiging van de reddingsbrigade om mee te varen naar deze plek bij een volgend bezoek aan Milford Haven wat ik in September/Oktober 2019 gedaan heb. Onder meer een deel van de boeg ligt dicht in de buurt van een veel groter schip met de naam: Dakotian en beide schepen worden onder meer gebruikt als duiklocatie. Ik heb nog een filmpje via Youtube dat sonarbeelden bevat van de scheepswrakken rond Milford Haven waarop ook de onderwaterbeelden van de Caroline IJM26 te zien zijn

May 2020

 • Hr.Ms. Caroline (IJM26) on 27 May 2020 by Arie Slagboom
  Ik heb nog een filmpje van het te water laten van de roos met twee stenen en het bereiken van de restanten van de IJM26 Caroline
 • Hr.Ms. Caroline (IJM26) on 26 May 2020 by Arie Slagboom
  Mijn opa heeft op deze mijnenveger gediend en is op 28 April 1941 omgekomen. Ik ben eind September 2019 naar Wales geweest en heb de plaats van het scheepswrak bezocht met behulp van de reddingsbrigade in Milford. Ik heb op deze plek een roos in zee gedropt met daaraan twee stenen van het graf van mijn oma met daarop gegrafeerd hun beider namen en datum van geboorte en overlijden

April 2020

 • Amstelland on 30 April 2020 by Stef Rietbergen
  Mooie beschrijving. Heb, als kleinzoon van kapitein nog de vraag of er ergens een passagierslijst te achterhalen valt. Verder is het zo dat bombardement volgens mij op 26 februari op Atl. Oceaan was en dat men vervolgens getracht heeft het schip te redden. Uiteindelijk teruggesleep en in Irese zee gezonken. Zou ook nog wel willen weten wat er vervoerd werd in het schip toen het zonk.

March 2020

 • Ridderschap van Holland on 10 March 2020 by Shipwrecktrust
  The question is: Why did nobody made a effort to search East Coast of South Africa. Pondoland or as we know the coast today...Wild Coast or Transkei. Areverend in 1854 made reference of a shipwreck that was found on a lonely part of the pondoland shoreline. Drawn a map, completely out of per portion, but there is no wreck recorded in that area. rivers is accurate. distance from one river to the other is incorrect. placement of all the rivers is correct. a ship lost in deep waters, with timber washed up on a lonely part of the pondoland shoreline. Revered Thomas Shepston did pick up coins. Had time on his hands to draw a map of the pondoland coastline and position of the wreck. I am looking for the passengers list of the Ridderschap van Holland, if posible.
  Thank you
  Kobus Horn

January 2020

 • Scheurrak SO1 on 22 January 2020 by Feiko Riemersma
  In de zomer van 1984 wordt aan het begin van het Scheurrak, een vloedschaar die in oostelijke richting van de Texelstroom aftakt, een nieuw 'heft' ontdekt. Zo noemen vissers de wervelingen die aan het wa- teroppervlak zichtbaar zijn als zich onder water een obstakel bevindt dat de stroom hindert.

June 2019

 • Burgzand Noord 9 (BZN 9) on 08 June 2019 by Carl van Dijk
  Het Tweekanonnenwrak, door Texelse duikers ontdekt, wordt uitvoerig beschreven in het boek: Onderwaterarcheologie op de Rede van Texel, door Arent D. Vos (te bestellen bij de RCE, museum Kaap Skil en te downloaden.
  Vele vondsten zijn te zien in museum Kaap Skil
 • Burgzand Noord 3 (BZN 3) on 08 June 2019 by Carl van Dijk
  Het in 1638 door Everardus Splinter voor de Admiraliteit van Amsterdam gegoten Bronzen kanon is te bezichtigen in museum Kaap Skil
 • Burgzand Noord 12 (BZN 12) on 08 June 2019 by Carl van Dijk
  Gele stenenwrak
 • Burgzand Noord 17 (BZN 17) on 08 June 2019 by Carl van Dijk
  https://vimeo.com/322071984
 • HMS Aboukir on 08 June 2019 by Carl van Dijk
  https://youtu.be/_fqv1ZExH4M
 • Burgzand Noord 17 (BZN 17) on 08 June 2019 by Carl van Dijk
  Basisreportage Palmhoutwrak:: een prachtig boek te bestellen bij de provincie Noord Holland of museum Kaap Skil (Texel)

  https://www.kaapskil.nl/actueel/nieuws/documentaire-en-boek-over-onderzoek-aan-palmhoutwrak-collectie/