direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Het schip werd gebouwd door Burgerhout's Machinefabriek en Scheepswerf NV uit Rotterdam.

Op 1 maart, één dag na de slag om de Javazee werd het schip ter ondersteuning van geallieerde kruisers de Perth en de Houston naar Straat Soenda gezonden. Daar waren de twee kruisers op de Japanse invasie vloot gestuit.

De slag in de Straat Soenda 

De Slag in de Straat van Soenda was een zeeslag tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 28 februari op 1 maart 1942 stuitten de Australische lichte kruiser HMAS Perth en de Amerikaanse zware kruiser USS Houston in de zeestraat tussen Java en Sumatra op een groot vlootonderdeel van de Japanse Keizerlijke Marine. Na een zeegevecht van meerdere uren zonken beide geallieerde schepen evenals drie Japanse schepen (mijnenveger en twee transportschepen) door eigen vuur. Aan geallieerde zijde vielen 1071 doden. De Japanners verloren slechts 10 man.

Het zeegevecht was nog in volle gang toen de Evertsen ter plekke arriveerde. Ze probeerde de strijd te vermijden en ongezien door de Straat Soenda te varen.

In eerste instantie wist ze te ontsnappen door een rookgordijn te leggen. De Evertsen werd gespot waarop twee Japanse torpedobootjagers het schip onder vuur. Er ontstond brand aan boord. De bemanning heeft het schip daarop verlaten. Van de 149 bemanningsleden zijn er drie gesneuveld. De rest werd na negen dagen gevangengenomen en naar interneringskampen afgevoerd.

Description

Type: Torpedobootjager, Admiralen klasse
Gebouwd: Burgerhout's Machinefabriek, Scheepswerf NV Rotterdam

Tewaterlating 29 september 1926
In dienst gesteld 22 oktober 1929
Uit dienst gesteld 1 maart 1942

Tonnage: 1316 ton
Lengte: 98,1 breedte: 9,5 meter
Bemanning: 149

Machinevermogen: 31.000 pk
Snelheid: 34 knopen
Bewapening: 4 x 1 120 mm kanonnen (Bofors No. 5),
2 x 75 mm kanon
4 x .50 inch machinegeweer (Browning)

Down on 9 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces