direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De retourvloot van 1661 vertrok 23 december uit Batavia met bestemming Nederland. De vloot bestond uit zeven schepen. Het Wapen van Holland, de Prins Willem, de Vogel Phoenix, Arnhem, Maarsseveen, Prinses Royal en de Gekroonde Leeuw.

Storm ramp
De vloot is op 11 februari 1662 - op volle zee in de Indische Oceaan- door een zware storm getroffen. De bronnen vermelden dat men tot die dag gezamenlijk voer. Vier schepen van de zeven schepen, Wapen van Holland, Gekroonde Leeuw, Prins Willem en Arnhem vergingen.

Locatie
Uit de diverse bronnen is duidelijk dat het zinken misschien wel ongeveer op de lengte van het fictieve eiland "Brandao' heeft plaats gevonden, maar op een veel zuidelijker positie; ongeveer 26 graden zuiderbreedte. Dit is de laatste positie die van alle vier de schepen bekend is.

Omdat de lengte in de 17e eeuw slecht te bepalen was en de vermelding daarvan in een ander coördinatenstelsel plaats vond dan tegenwoordig wordt gebruikt is het moeilijk de lengte waarop Het Wapen van Holland is gezonken en de andere schepen voor het laatst zijn gezien, precies aan te geven.

Uit het journaal van de Phoenix , die het wel haalde naar Nederland, is het duidelijk dat de rampplek meer dan 40 graden westelijk van straat Sunda moet liggen. In ons huidige coördinaten stelsel 26 gr Z Br, ca 65 gr O L.

Droom
Een curieuze anekdote komt van de toenmalige gouverneur generaal Johan Maetsuycker. Hij droomde zes weken na het vertrek van de vloot uit Batavia dat het Wapen van Holland verging. Hij hoorde in z'n droom vlootvoogd Aernout de Vlaming van Outshoorn, die met vrouw en pasgeboren tweeling aan boord was, om hulp roepen.

Description

Gebouwd: op een werf in Amsterdam 1653

MasterDoedensz., Maarten

References

Down on 9 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces