direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

Map List

History

De Hoop maakte deel uit van een eskader van vier schepen en een jacht (Geloof, Liefde, Blijde Boodschap (J) en Trouw) van de Rotterdamse of Magelhaensche Compagnie, die via de Straat van Magellaan Indië wilde bereiken.

Op 27 juni 1598 voer de vloot uit. De vloot stond onder het bevel van admiraal Jacques Mahu en vice-admiraal Simon de Cordes. Het ging de expeditie niet voor de wind. Bij de kust van Afrika stierven al veel bemanningsleden waaronder admiraal Mahu. De vloot kwam in de winter  1599 aan bij Zuid Amerika . Daar koste het nog eens 4 maanden om in de Stille Oceaan te komen.

Trouw
De schepen raakten elkaar kwijt uiteindelijk bereikte alleen de Trouw Indië . Het schip werd op Tidore . De meeste bemanningsleden werden gedood door de PortugezenDe overgebleven werden gevangen gezet.

Blijde boodschap
werd door een tekort aan proviand gedwongen. Uiteindelijk kwam het in de buurt van Santiago tot een treffen met de Spanjaarden, waarbij het schip in beslag werd genomen en de bemanning gevangen gezet. Pas in 1604 werden ze als gevolg van een gevangenenruil vrijgelaten en keerde kapitein Dirck Pomp China terug naar Enkhuizen.

De Hoop was samen met de Liefde overgebleven. Ze besloten naar Japan te varen (november 1599). De Hoop  raakte in een storm de liefde kwijt (september 1600) en is in de Stille Oceaan vergaan. Zodoende kwam alleen de Liefde aan in Japan aan. Dat was het begin van een langdurige handelsrelatie. 

Description

Type: schip
Gebouwd: , 1597
Eigenaar: Magelhaensche Compagnie,
Lengte:
Tonnage: 50 last
Complement: 130
Kapitein: Jacob Huydekooper
admiraal: Jacques Mahu

Roman ships & sites

Sunken Treasures

Quarantine

World War II

Dutch Presence in Cuban Waters