direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

Map List

History

De Hoop maakte deel uit van een eskader van vier schepen en een jacht (Geloof, Liefde, Blijde Boodschap (J) en Trouw) van de Rotterdamse of Magelhaanse Compagnie, die via de Straat van Magellaan Indië wilde bereiken. In de straat Magelhaan kwam daar nog De Postillon bij . Dit was oorspronkelijk de grote sloep /pinas van De Hoop in 4 stukken in het ruim meegenomen.

Op 27 juni 1598 voer de vloot uit. De vloot stond onder het bevel van admiraal Jacques Mahu en vice-admiraal Simon de Cordes. Het ging de expeditie niet voor de wind. Bij de kust van Afrika stierven al veel bemanningsleden waaronder admiraal Mahu. De vloot kwam in de winter 1599 aan bij Zuid Amerika. Daar koste het nog eens 4 maanden om in de Stille Oceaan te komen.

De Hoop was samen met de Liefde overgebleven. Ze besloten naar Japan te varen (november 1599). De Hoop raakte in een storm de liefde kwijt (september 1600) en is in de Stille Oceaan vergaan. Zodoende kwam alleen de Liefde aan in Japan aan. Dat was het begin van een langdurige handelsrelatie.

Description

Type: schip
Gebouwd:, 1597
Eigenaar: Magelhaensche Compagnie,
Tonnage: 50 last
Complement: 130
Kapitein: Jacob Huydekooper, admiraal schip: Jacques Mahu
bewapening: 34

References

  • Dirk J. Barreveld (2002).
    Roiute om de West Deel 2, De liefde's tragiek en triomf.

Down on 25 October

Burgzand Noord

Dutch Presence in Cuban Waters

World War II

New in MaSS