direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De West Friesland maakte deel uit van de eerste VOC vloot die 18-12-1603 vertrok vanuit Nederland met bestemming Bantam op Java. De vloot - (Geünieerde) Provinciën, Amsterdam, Gelderland, Hof Van Holland, Delft, Duifken, Dordrecht, Zeelandia, Hoorn, Medemblik, Westfriesland en Enkhuizen - stond onder commando van admiraal Steven van der Hagen.
Het jacht Gouda werd 2 juli 1604 nagezonden.

In december 1604 kwam de vloot aan op de rede Bantam. Verhagen besloot verder te varen naar Ambon. Daar aangekomen op 23 februari 1605, verkreeg hij de steun van de bevolking en nam zonder slag of stoot het fort en de overige Portugese bezittingen in het gebied over. Hitu werd het eerste territoriale bezit van de VOC in Indië. Van der Hagen stelde Frederik de Houtman aan als eerste gouverneur van Ambon.

West Friesland vergaan
Succesvol en beladen vertrok een deel van de vloot terug naar Nederland (25-8-1605). De West Friesland zou de terugreis niet volbrengen. Volgens DAS liep de West Friesland vast op de kust van Madagaskar maar de meeste bronnen vermelden het eiland Mauritius als plek waar het schip is verongelukt. De lading ging daarbij verloren maar de bemanning werd gered. De bemanning keerde later terug naar Bantam.

Een ander geluid
Van der Hagen had een geheime instructie mee die hij pas op zee mocht openen. De Heren XVII wilden dat hij oorlog ging voeren tegen de Spanjaarden en Portugezen.

Van der Hagen schreef later met afkeuring over de meedogenloze manier waarop de Heren XVII met de belangen en het recht van de Molukse bevolking omsprongen. Ook wat betreft het streven naar monopolie van de handel was Van der Hagen het niet met de VOC bewindhebbers eens.

Hij was van mening dat de VOC in plaats van schepen van de concurentie met geweld te weren er beter aan zou doen hen door verruiming van de eigen aanvoer uit de markt te concurreren.

Description

Type: retourschip,
Gebouwd: Enkhuizen, 1603
Tonnage: 450 last*
Schipper: Jacob Klunt, Willem Janz. van Amsterdam

* NL-HaNA_1.04.02_4932_0006

References

Down on 9 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces