History
De 'Wreekwraak' was een kannoneergalei naar Frans model gebouwd. Voor patrouilledienst en verdediging van kust en riviermondingen. Het schip was uitgerust met 24 riemen en 3 a 4 stukken geschut.
De Weerwraak was 11 augustus 1799 betrokken bij een gevecht in het 'Friese Gat'. Een Brits eskader (korvette, brik en 2 kotters) was daar binnengevaren en heroverde de 'Crash' een Britse brik die na stranding door de Bataafse marine was geconfisqueerd.

De Weerwraak kon ontkomen maar werd 3 dagen later weer aangevallen bij Schiermonnikoog door hetzelfde Britse eskader.
De Britten hadden de overmacht en Van Maren besloot zijn schip in brand te steken. De bemanning ging van boord. Van Maren bleef met 3 matrozen achter. Het geschut werd vernageld en de draaibassen over boord gezet. Vervolgens werd het schip in brand gestoken en verlieten de vier mannen in een jol het brandend schip. (De Jonge V, 2, 448)
Bataafse republiek
Het was de tijd van Franse revolutie en de patriotten. Nederland heette sinds 1795 'De Bataafse Republiek'.* De Oranjes waren er uit gezet en naar Engeland gevlucht. Nederland was de facto een vazalstaat van Frankrijk geworden. Dientengevolge was De Bataafse Republiek in oorlog met Engeland.
De maand augustus was een rampmaand voor de jonge republiek. Op 26 augustus vond in Noord Holland een invasie plaats van Britse en Russische troepen. Op 30 augustus gaf een groot eskader van de Bataafse marine o.l.v. Story zich zonder slag of stoot over aan de Britse admiraal Mitchell. (zie Vlieter incident)
*) 19 januari 1795 , 1 dag nadat Willem V naar Engeland was vertrokken, wordt doorgaans het begin van de Bataafse republiek gedateerd (niet officieel). Op 1 maart 1796 komt dan voor het eerst een gekozen nationaal democratisch parlement bij elkaar.
Description
Type platbodem tweemaster met 28 roeiriemen
Gebouwd: landswerf Amsterdam 1798/99.
Bewapening : 3 a 4 stukken
Master | Maren, Jacob van |
---|---|
People on board | 80 |
Length | 95' 0" Amsterdam feet (26.9 m) |
References
- Delpher.
Ommelander courant 27-08-1799. - De Jonge, J.C. (1862).
Geschiedenis van Het Nederlandsche Zeewezen, V, 448.