direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De 5 e schipvaart

De Wachter maakte deel uit van de zg. Molukse vloot van de Oude Compagnie, bestaande uit Gelderland (adm), Zeelandia, Wachter, Utrecht en de pinas Duifken , o.l.v. Wolfert Harmensz.

De Molukse vloot zeilde via de Madeira eilanden en langs de Kaapverdische eilanden om op 26 september noodgedwongen aan te meren bij het eiland Mauritius (een deel van de bemanning leed aan scheurbuik). De Molukse vloot verbleef van 27 september tot 20 Oktober op het eiland. Daarna werd koers gezet naar Bantam.

Gevecht in de haven van Bantam
Op 26 december werd Bantam bereikt, maar de haven was reeds bezet door een Portugese vloot van 30 schepen (waarvan 8 galjoenen), onder leiding van Andrea Furtado de Mendoza. Een dag later bij zonsopgang, zette de Molukse vloot de aanval in op 2 van de Portugese galjoenen, die de haven van Bantam bewaakten. De Gelderland kwam zwaar gehavend uit de strijd. In de vroege uren van 29 december zette de vloot nogmaals de aanval in, twee galeien werden geënterd en veroverd.

Op nieuwjaarsdag 1602 werd een beslissing geforceerd. De Portugese armada was niet opgewassen tegen het zwaardere geschut van de Hollandse schepen. De Portugese vloot blies de aftocht. Deze overwinning overtuigde de Bantammers dat het beter was met de Hollanders samen te werken.

Specerijen
Op 12 jan zeilde men door naar de Molukken. In de regio van Banda en Ternate werd handel gedreven tussen met de plaatselijke koninkrijken, allianties werden gesloten en de schepen werden volgeladen met handelswaar.

Op 25 Augustus keerde de vloot huiswaarts. De Gelderland en de Zeeland verbleven op 25 november 1602 op Sint-Helena, hier troffen ze 5 schepen van de Atjehse vloot die tegelijkertijd met de Molkukse vloot was vertrokken uit Texel (de Enkhuizen, de Hoorn, de Amsterdam, de Groene Leeuw en de Zwarte Leeuw).

Op 23 december vertrokken de zeven schepen richting Brazilië. De vloot meerde aan op het eiland Fernando de Noronha op 9 januari 1603, waar de beoogde handel tegenviel. In april 1603 bereikten de zeven schepen Patria (Texel). Duyfken was al eerder op 17 februari 1603 in Zeeland aangekomen. De Utrecht en de Wachter zijn nooit weder gekeerd.

Oude Compagnie

De Oude Compagnie - was een voorcompagnie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en is voortgekomen uit de Compagnie van Verre en de Nieuwe Compagnie (of Tweede Compagnie), van Amsterdam, in 1598. De Oude Compagnie en de (Nieuwe) Brabantse Compagnie zouden in 1601 samensmelten tot de Vereenigde Amsterdamsche Compagnie.

Description

Master Roobol, Gerrit Hendriksz.
Tonnage130 ton (65 last)

References

Down on 27 January

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces