direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Ter Veere vloog in brand en verging op 14-4-1617 bij Manila.

De Ter Veere maakte deel uit van een vloot van acht schepen ('Banda', 'Walcheren', 'Zierikzee', 'Ceylon', 'Ter Veer', 'Bantam', 'China' en 'Patani') die in 1606 naar Oost-Indië vertrok. Deze vloot vormde de derde vloot die naar Oost-Indië vertrok. De 'Ter Veer' en de 'Bantam' arriveren op 7 augustus 1609 terug in Vlissingen.

Zeeslag Playa-Honda. 15 de april 1617

In augustus 1616 werd door de Indische raad te Ternate (Molukken) besloten een aanval te doen op de Filipijnen. Een vloot van 10 schepen werd samengesteld o.l.v. Jan Dirksz. Lam: De Nieuwe Zon, De oude Maan, De oude Zon, Vlissingen. De Engel van Delft, De nieuwe Maan, Ter Veere, Hollandse Rode Leeuw, De Aeolus en de Walcheren.

De vloot kwam aan in de baai van Manila op 18 oktober 1616. Ze legden een blokkade en wachten op zilverschepen uit Mexico. Voorjaar 1617 verplaatst J. Dirksz. Lam de vloot meer naar het noorden bij de Hermanas eilanden. Lam had gehoord dat in ieder geval 1 zilverschip in een noordelijke haven van Luzon zou liggen.

Ter hoogte van de Isla Hermanas werd Lam, toen vergezeld door slechts drie schepen, ingehaald door de Spaanse vloot. Er werd geschoten maar de Spaanse bevelhebber voelde zich nog niet sterk genoeg en besloot op versterking te wachten. Lam probeerde naar het noorden weg te komen om zich te verenigen met de rest van vloot. Die op zoek naar de zilverschepen uitgewaaierd waren over de westkust van Luzon.

De volgende dag, 14 april arriveerden de Spaanse versterking uit Manila. De Spaans Almirante voer op Lam af. Enterde het schip en een felle strijd ontbrandde. Na drie uur kapte de Spaanse aanvaller de enterdreggen om los te komen. De beide schepen waren volkomen 'doornagelt’ zoals dat toen heette. De Nieuwe Zon én z'n Spaanse opponent zonken. Lam en de bemanning werden gered door de Oude Zon.

Aftermath
In dit gevecht verloor de Hollandse vloot 3 schepen (De Aeolus Ter Veere en de Hollandse Nieuwe Zon). De rest van de schepen vluchten naar eigen inzicht. De Filipijnen bleven daardoor vast in Spaanse handen. De Oude- en Nieuwe Maan voeren naar Ternate en kwamen daar ongedeerd aan.

Description

Gebouwd: op een werf in Middelburg, in 1606

MasterArnemuiden, Willem Jakobsz. van,
Length137.8 feet (42 m)
Tonnage700 ton (350 last)

References

Down on 11 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces