direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Sint Kruis was onderdeel van de vloot die onder commandeur Cornelis Reijersz. werd uitgezonden om vaste voet in China te krijgen. Men zou Macau op de Portugezen veroveren of en een fort bouwen op de Pescadores (Penghu) eilanden strategisch in de straat van Taiwan gelegen.

Aanval op Macau
De strijd was ongelijk Macau werd slechts door een handvol verdedigd. De Hollanders leken een gemakkelijke overwinning te zullen behalen. 600 man wisten het centrum te bereiken. Een Portugees kanonschot raakte bij toeval een vat met buskruit waardoor veel Hollandse soldaten het leven verloren. De verdedigers vatten moed en dreven de Hollanders terug. Velen veelal non combattanten waaronder veel slaven. De Hollandse soldaten raakten in paniek en vluchten richting strand en schepen. De aanval werd afgeblazen en de vloot vertrok met met de staart tussen de benen.

De volgende maand voer de Kruis samen met de Engelse beer langs de Chinese kust naar het noorden ter verkenning en verkrijgen en buit. Reijersz. bezette ondertussen met de rest van de vloot de Pescadores (Penghu) eilanden en bouwde er een fort. De Chinese overheid eiste dat de Hollanders dit gebied zouden ontruimen.

De Sint Kruis voer in 1623 naar Hirado Japan om daar versterking te halen n voor het nieuwe VOC steunpunt op de Pescasdores eilanden. Zes schepen van de vloot van Defensie gaven gehoor en zeilden 19 september vanuit het VOC kantoor te Hirado naar de Pescadores. Tussen 19 en 25 september brak een storm los die de schepen dwong terug te keren. De Sint Kruis is in de storm vergaan.

Description

References

  • Colenbrander H.T.
    Jan Pietersz. Coen, Bescheiden omtrent zijn bedrijf in Indie, Deel I.

Down on 20 October

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces