direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Denemarken werd aangevallen door Zweden. Denemarken dreigde het onderspit te delven. De Zweedse koning Karel X had de Denen al bijna op de knieën. Frederik III zat opgesloten in Kopenhagen dat werd belegerd door de Zweden. Als Kopenhagen zou vallen dan was Denemarken de controle over de Sont kwijt - de smalle toegang tot de Oostzee - kwam daarmee in Zweedse handen.Dan zou het delicate evenwicht in de Baltische regio verstoord zijn en dit kon de Republiek niet tolereren. De handel op de Oostzee was voor de Republiek namelijk erg belangrijk. Zo belangrijk dat ze zelfs de moedernegotie werd genoemd. De Staten Generaal stuurden dan ook prompt een vloot van 41 schepen o.l.v. admiraal Jacob van Wassenaer van Obdam om de Deense koning Frederik III te ontzetten.

De eerste fase van de slag in de Sont. The first phase of the Battle of the Sound. (schilderij Jan Abrahamsz. Beerstraaten (1660)
De eerste fase van de slag in de Sont (Jan Abrahamsz. van Beerstraten)


Obdam, die een zeer uitgebreide en gecompliceerde instructiebrief had meegekregen: vatte zijn missie in een enkele zin samen: Kopenhagen redden en iedereen op haar bakhuis [bakkes] slaan die ons dat willen beletten. Dat iedereen waren de Zweden en eventueel de Britten die met een eskader in de buurt waren. De Britten bleven 3echter buiten de strijd.

De Zweedse koning vuurde persoonlijk het eerste schot af vanuit kasteel Kronborg. De Zweden vielen agressief aan, maar faalden doordat de wind voor de Nederlanders gunstiger was: die hadden de loef. De Nederlanders dwongen de Zweedse vloot om de blokkade van de Deense hoofdstad op te heffen, hetgeen Karel er toe dwong om de belegering in zijn geheel te beëindigen.

Down on 24 November

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

Dutch Presence in Cuba