History
De Phoenix vertrok voor haar eerste uitreis 1654 uit Texel. Ze maakte drie reizen naar Azië.
Retourvloot 1665
Op eerste kerstdag 1664 vertrok de retourvloot van 11 kloeke schepen uit Batavia o.l.v. Pieter de Bitter.* In april 1665 kwam de vloot bij Kaapstad daar kregen ze te horen dat er oorlog met Engelse was uitgebroken. De vloot zou via de route achterom naar de neutrale haven Bergen in Noorwegen varen. Daar zou men wachten tot de handelsschepen opgehaald zouden worden door Admiraal de Ruyter met de oorlogsvloot. Begin augustus kwam de VOC vloot in Bergen aan. Er lagen inmiddels zo'n al zo'n 60 handelsschepen.

Rijksmuseum RP-P-OB-81.967
De slag in de haven van Bergen 1665
Slag Bergen
Een Engels eskader (com. Thomas Teddiman) kreeg lucht van de rijke buit in Bergen en viel op 12 augustus 1665 de vloot van de Bitter aan.
De aanval kon worden afgeslagen en de Engelsen werden terug geslagen. Op 18 augustus arriveerde 's lands vloot onder admiraal de Ruyter bij Bergen. De gecombineerde vloot vertrok in een groot konvooi naar Nederland.
Storm
Op 9 september brak een storm uit en het konvooi raakte verstrooid. De meeste schepen bleven behouden en vonden elkaar weer terug. De Phoenix en de Slot Honingen waren ver afgedreven. Ze liepen bij de Doggersbank op een Engels eskader en werden overmeesterd op 13 september. De rest van de Nederlandse vloot liep veilig het Vlie binnen.
--------------------------------------------------------------------------------------------
* Walcheren (adm), Phoenix (v-adm), Slot Honingen, Rijzende Zon, Muskaatboom, Wapen van Hoorn, Bredero, Amstelland, Diemermeer (fluit) en Ooievaar (fluit).(Schouten 169)
Description
References
- Wouter Schouten (1676).
Oost-Indische voyagie.