direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Phoenix was een fregat gebouwd voor 1800. De Phoenix, Juno en Eendracht begeleide in april 1802 zes troepentransport schepen naar Java.

In 1804 werd de Phoenix toegevoegd aan het eskader onder leiding van vice admiraal Pieter Hartsinck dat naar Nederlands-Indië werd gezonden. om de kolonie tegen Britse aanvallen te beschermen. Op papier was het een sterke vloot bestaande uit 4 linieschepen (68-70 stukken) 5 fregatten.

Britse aanval op Batavia
Op 27 november 1806 kwam een Brits smaldeel o.l.v. admiraal Pellew de 'rede van Batavia' binnen zeilen met het doel het restant van de Nederlandse vloot daar uit te schakelen. De grote linieschepen posteerden zich buiten de rede om ontsnappen onmogelijke te maken. Twee fregatten en een brik opende het vuur en voeren de baai binnen.

Kapitein van de Sande van de Phoenix achtte verzet tegen de overmacht nutteloos. De oorlogsschepen op de rede werden op het strand gezet. De Phoenix, de brik Aventurier (18) Patriot (18) De korvet Zee-Ploeg (14), Arnistein (10), Johanna Suzanna (8) Snelheid (6).

Daarnaast werden 22 koopvaarders ook op het strand gezet.

De Britten landen met 20 bewapende sloepen en verbrandde alle schepen. (Jonge V 626).

De Britten plunderden het eiland Onrust en verbrande het daar ter reparatie liggende korvet William. Pellew verliet de baai 2 december. Van de Nederlandse zeemacht in Java was niet veel meer over.

Bataafse Marine in Indië (1805)

Naamtypekapiteinstukken
Revolutie IIlinieschipP. Hartsinck70
SchrikverwekkerlinieschipA. Ruysch70
Kortenaar*linieschipJ.B. Zeegers68
PlutolinieschipJ.J. Melville68
Phoenix**fregatH. van de Sande38
Maria van Reigersbergen*fregatC. Jaager40
Pallas*fregatN. Aalbers36
ScipiokorvetCarrega 
William**korvetFeteris 


*De Pallas werd veroverd 26-7-1806 ten zuiden van Celebes, De Maria Reigersbergen werd veroverd door de Engelsen 18 oktober 1806 in de baai van Batavia.

Description

Gebouwd: 1800
Bewapening: 36

MasterF.W. van de Sande

References

Down on 24 April

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces