direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Het VOC jacht De Pauw vertrok in 1607 in de vloot van Verhoeven naar Azië .

Wittert 1609-1610

De Pauw deel uit van een eskader (Amsterdam, Valk, Arend , Pauw ) onder admiraal François Wittert die opdracht had te kruisen voor Manila en zo mogelijk steunpunten te veroveren in de Filipijnen. Eind oktober kwamen ze aan in Filipijnse wateren. Wittert nestelde zich op het eilandje Hermana Mayor (Wittert eiland) voor de westkust van Luzon. Vandaar overvielen ze Chinese Jonks die op weg waren naar Manila.

Slag Playa Honda 1610
Op 25 april 1610 verscheen de Spaanse vloot bij Wittert eiland. Het kwam tot een treffen. Na uren vechten werd de Amsterdam veroverd. Admiraal Wittert en het grootste deel van de bemanning was toen al gesneuveld. Daarna onderging het vice admiraal schip De Arend hetzelfde lot en werd veroverd. De Amsterdam en de Arend gingen verder als Spaanse schepen. Het jacht De Valk werd van afstand in brand geschoten en zonk. Het was een grote overwinning voor de Spaanse vloot. De Pauw wist te ontsnappen. Na dit pak slaag durfde de VOC pas weer in 1614 een eskader naar de Filipijnen te sturen onder Laurens Reaal..

Verovering Siau
Rosingein werd 17 augustus 1614 met een eskader vooruit gezonden om het strategische gelegen eiland Ciauw (pulau Siau) op de route tussen de Filipijnen en de Molukken te veroveren. Het eskader bestond uit de Arend, Hollandse Leeuw en De Maan. Later voegde zich ook De Pauw bij dit eskader. De Pauw bleef achter ter consolidatie van het veroverde eiland. Luitenant Matthys overleed daar aan land. Laurens Reaal meld dat de schipper van de Pauw 'ziek werd en soo ons geseijt wiert half ijll van hooft'.

Pauw
De schipper lichte, schijnbaar zonder overleg met de landtroepen, het anker en voer weg. Van de Pauw werd niets meer vernomen. Latere geruchten melden dat de schipper overleed en begraven werd op de oostkust van Gilolo (Halamaira). Daar zou ook het jacht verongelukt kunnen zijn.

-------------------------------------------------------------

De Zon (adm, Grote Hoorn, Zeeland, Ceylon, Middelburg, Patana en De Hoop.

Description

Schipper: Bij vertrek uit Nederland 1607 was dat Gijsbertsz., Meeuwis.

KB Den Haag

References

  • Sloos, D.A. (1896).
    De Nederlandsche aanwezigheid in de Filippijnen, Bijlage I, Brief Laurens Reaal 25 juli 1615.
  • DAS 0128.1.

Down on 1 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces