direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

In augustus 1964 is dit schip op kavel F34 in Oostelijk Flevoland aan de Lisdoddeweg bij het ploegen ontdekt en aansluitend verkend. In 1972 is het schip opgegraven en systematisch onderzocht. Het gaat om een stevig gebouwd, platboomd schip uit het midden van de zeventiende eeuw met een lengte van ongeveer 13,5 meter en een breedte van 4 meter. Een tjalk is een karveel gebouwd vrachtschip, met ronde boegen en een hoekig kim. Tjalken hadden een mast met spriet- of gaffeltuig en zijzwaarden. In de woonruimte van het schip bevonden zich een stookplaats, twee kooien en bergruimtes. De woonruimte was door een schot van het laadruim gescheiden. De kooien bevonden zich aan bakboord en aan stuurboord. De kooi aan bakboord was voorzien van een opbergkastje. De stookplaats bestond uit een rechthoekige houten kist, gevuld met zand met daarop een vloerplaat van gele bakstenen. De achterwand werd gevormd door een gietijzeren plaat. Een houten schouw zorgde voor de rookafvoer. In het schip zijn delen van de inventaris aangetroffen, onder andere enkele borden, kookpotten, een steelpan en een steengoed kruik maar ook gereedschap, diverse schoenen en laarzen en een zakbijbeltje.

Description

Een vroege tjalk, uit het midden van de zeventiende eeuw, Lelystad

Status

Overzicht van achter- naar voorschip nadat de dekbalken waren verwijderd en het schip was ontgraven.

Overzicht van achter- naar voorschip (met een viertal medewerkers bezig met het nawerk) nadat de dekbalken waren verwijderd en het schip was ontgraven.

Overzicht van achter- naar voorschip (met een viertal medewerkers bezig met het nawerk) nadat de dekbalken waren verwijderd en het schip was ontgraven.

References

Down on 19 October

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces