direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Een van de wraklocaties die tijdens de survey in het Hoornse Hop is aangetroffen betreft wrak NCN 30430. Het wrak bevindt zich aan de oostelijke rand van het Hoornse Hop, binnen de gemeentegrens van Lelystad.

Onderzoek
In opdracht van de Rijksdienst Cultureel voor het Erfgoed (RCE) is een onderzoek uitgevoerd om bij te dragen aan een beter overzicht van het maritiem erfgoed in Nederlandse wateren. Een team van duikers van Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie , Baars-CIPRO en MSDS Marine hebben het scheepswrak (sept-okt 2022) voorzichtig (deels) blootgelegd en opgemeten. Daarbij is komen vast te staan dat het om een circa 12 m lang en ca. 4,5 m breed scheepje gaat, voorzien van een (strijkbare) mast.
Het schip lijkt met haar voorsteven vast komen te zitten in de veenbodem. De voorsteven is dan ook zwaar beschadigd. De rest van het schip lijkt goed bewaard te zijn gebleven en ligt met ongeveer 45 graden slagzij op de Markermeer bodem.

Vestigia, rapport nr V2416


Overzichtstekening wraklocatie. De voorsteven (021) ligt in het oosten. Doordat het wrak in een hoek ligt, zijn de afmetingen enigszins vertekenend , dit is met name te zien in het westen ( achtersteven). (Tekening: Vestigia)

Punter achtig type
Op grond van de vorm, de grootte en de overnaadse bouw lijkt het schip meest op een punter, een scheepstype dat op en rond het IJsselmeer voor verschillende doeleinden werd gebruikt, als vrachtvaarder, beurtschip of vissersboot.

Op basis van de algemene kenmerken doet het wrak denken aan een schuit of een ander punterachtig type. De kenmerken van het wrak zijn:
• Overnaadse gebouwde huid;
• De platte, karveel gebouwde bodem;
• Het lancetvormige bovenaanzicht;
• De lengte-breedte verhouding;
• De vrij scherp toelopende rechte stevens;
• De aanwezigheid van een dek of plecht1;
• De vrij ver voorin geplaatste mast;
• De schotten.

Dendro datering
Uit enkele stukken van het scheepshout kon een eerste datering worden verkregen van de bouwdatum van het schip. Op grond van de jaarringen ligt de kapdatum van het gebruikte hout in het eerste kwart van de 17e eeuw.

Vestigia, rapport nr V2416

Multibeam opname met het overzicht van de werkputten. (afbeelding MSDS Marine, uit Markermeer, waarderend onderzoek van scheepswrak NCN
30430

bron Vestigia

Description

Status

Het archeologisch duik onderzoek, uitgevoerd door een archeologisch team van Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie, Baars-CIPRO, en MSDS Marine, heeft plaatsgevonden van 20-09-2022 – 23-09-2022 en op 04-10-2022.

References

Down on 21 January

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces