direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Leeuwin maakte één retourreis. Ze vertrok op 3 april 1653 uit Wielingen en was weer terug in Nederland op 30 augustus 1654. Haar tweede uitreis maakte ze voor de VOC kamer Delft. De Leeuwin maakte na aankomst in Azië eerst een aantal reizen naar diverse gebieden zoals Taiwan en India, maar werd vanaf 1661 alleen nog ingezet in de Indonesische archipel.

Laatste reis 
Op 3 december 1664 vertrok de Leeuwin in een vloot onder leiding van Raad van India Jacob Cops van Batavia met als bestemming Ambon. In Japara (Java) moest nog levende have zoals koeien, ganzen en meer worden ingenomen. Bovendien moest de Leeuwin ook nog twee Javaanse vaartuigen (tinangh) op sleeptouw te nemen. Schipper Willems protesteerde tevergeefs bij Cops omdat zijn schip te zwaar beladen, traag en slecht manoeuvreerbaar was geworden.

Storm
Ze vertrokken toch uit Japara en kwamen in een storm waarbij een van de Javaanse tinanghs beschadigd raakte. Die werd gerepareerd en het schip voer verder. In de vroege ochtend van 24 december werd land gezien. Men probeerde nog bij te draaien maar het roer reageerde niet. De Leeuwin liep bij een eiland op de klippen en werd kapot geslagen.

Met de Leeuwinne zyn omtrent 40 menschen gesneuvelt daer onder den ondercoopman Vrouwelingh met zijn huisvrouw en klein kindje geen goet is er gesalveert [behalve een kleine hoeveelheid goud toebehorend aan de ook omgekomen Ambonse burger Andries Amberger. degene die van gemelte schipbreuk behouden tot Macassar zijn gekomen bestaande in ongeveer 162 persoonen. (Van der Chijs, 58)

NL-HaNA_4.VEL_343

In het rode vierkant de locatie van Nussanive en de Leeuwin. Links onder in de hoek nog een stukje Java met Japara. Rechts nog een stukje Sulawesi met Makassar. Klik op de kaart voor een vergroting 

Locatie
Het eiland waar De Leeuwin verongelukte, werd Nussanive  of Don Duanga genoemd. Qua route zou dat goed overeenkomen met het huidige Pulau Doang doang besar.

Description

Gebouwd/ aangekocht:
Volgens de resoluties van de kamer Zeeland van de VOC is dit schip in oktober 1652 door deze kamer gekocht van Pieter Delaeau voor 29.500 gulden. Het vaartuig was 130 voet lang, 29 voet wijt en gemonteerd met 28 stukken waaronder 4 bronzen stukken en droeg de naam Gouden Arent. Door de VOC werd het schip herdoopt in Leeuwin.

Schipper: Pieter Willems

Volledige transcriptie bronnen

References

Down on 21 November

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces