direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Door de fluit Warmont veroverde kleine Chinese jonk. Ze werd bemand met 18 Nederlandse en een aantal Chinese zeelieden. Nam deel aan de slag Liaoluo Bay 22 oktober 1633.

Gouverneur van Taiwan Hans Putman's had met een verrassingsaanval op 11 juli 1633 's konings vloot die lag bij de stad Amoy vernietigd. Daarna stelde hij een blokkade van de baai van Xiamen. De VOC was na jaren touwtrekken om handelsconcessies te krijgen - wat nooit gelukt is - probeerde nu met geweld China te dwingen de Holanders te accepteren.

Het Ming antwoord kwam uiteindelijk op 22 oktober toen admiraal Zheng Zhilong met een vloot van 50 Ouboys en ca. 100 traditionele jonken aanviel.

Putmans eskader lag voor anker in de baai van Liaoluo.

Putman werd verslagen door de Chinese vloot die deels Europese technieken had overgenomen. Zheng zette grote oorlogs jonken in als vuurschepen. De Hollanders verwachtten dit niet en reageerden te laat . De Broekerhaven ging zo verloren. Putman verloor 4 van zijn 9 schepen en moest vluchten. De zeeslag in de baai van Liaoluo was de grootste clash tussen de Chinese en Europese vloten tot aan de opium oorlog 2 eeuwen later.

Description

People on board20

Down on 16 June

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

Dutch Presence in Cuba