direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De 'Jupiter' was een Nederlands koopvaardijschip gehuurd in Venetië 21 september 1652 na het uitbreken van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog. De Jupiter kwam in het vlooteskader onder Jan van Galen in de Middellandse Zee. Het is niet zeker of ze deel nam aan de zeeslag bij Livorno op 14 maart 1653.

schilderij van een zeeslag, met rokende schepen
Rijksmuseum SK-Q-1364
Schilderij gemaakt door Willem van de Velde in opdracht van Cornelis Tromp die hier het Engelse schip de Sampson inde grond boort.

In de haven van Livorno lagen 6 Britse schepen onder commandeur Appleton ingesloten door Van Galen. In porto Longone lagen nog eens 8 Engelse oorlogsbodems onder commandant Richard Badiley,. De Engelse zouden in een gecombineerde actie commandeur Appleton ontzetten.

Op 14 maart kwam Badiley, in het zicht van de Nederlandse vloot die daarop koers zette om Badiley, het hoofd te bieden. Ondertussen liep nu ook Appleton uit . De Nederlanders keerden om en vielen Appleton aan. Tijdens de slag Voor de kust van Livorno gingen 6 Engelse schepen verloren of werden veroverd. Van Galen raakte echter zwaargewond en overleed later. Richard Badiley, bleef met zijn eskader buiten de eigenlijke strijd.²

Commandeur Roothaas bleef met een eskader van 11 gehuurde koopvaarders achter om te kruisen op Engelse schepen.¹ Dat was een succesvol onderneming 13 prijzen werden veroverd en commandeur Roothaas kreeg later een erepenning voor betoonden moed en dapperheid. De Jupiter verging het minder het schip raakte tijdens een storm van de rest gescheiden en zonk in de golf van Livorno op 6 februari 1654.

Description

 Bewapening: 28

MasterCornelis Janszoon
Length132' 0" Amsterdam feet (37.4 m)
Width32' 0" Amsterdam feet (9.1 m)

References

Go to adjust periods of visible sites