direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Gevecht op de Doggersbank
Op 5 januari 1667 werd een eskader van 5 fregatten onder commando van Jan Bont naar de Noordzee gezonden om daar te kruisen.* De volgende dag kwam het eskader ter hoogte van de Doggersbank een vloot van 18 Engelse schepen tegen 12 koopvaarders en 6 begeleidende fregatten.
De Nederlandse schepen schaarden zich in linie wachtend op de vijand. De Engelsen wisten de linie te doorbreken waarbij het schip van kapitein Bergen werd geraakt in de kruitkamer en ontplofte. De Kleine Herder werd overmeesterd en in brand gestoken. Ook het schip van kapitein Blankenburg De Leiden - die daarbij sneuvelde- werd overmeesterd.

Slechts twee schepen wisten te ontkomen. Cornelis Speck wist te ontkomen door een stout staaltje zeemanskunst. Hij wierp met volle zeilen het anker uit waardoor het schip plots stil kwam te liggen. De Engelse achtervolgers schoten hem zo voorbij waardoor hij kon ontkomen.

* De Leiden, Kleine Herder, Elias, Popkensburg en een onbekend schip

Description

Naam:
De scheepsnaam Herder/Harder/ Herderin geeft wat verwarring. Er is naast de naam Harder ook de naam Kleine Harder voor het zelfde schip in gebruik. Er is in de zelfde periode ook een Grote Harder actief in dienst van de admiraliteit van Amsterdam.

Bewapening: 34 stukken
Kapitein: Volgens de vloot lijst (5-6-1666) was Jan Davidsz. Bont kapitein op de Kleine Harder (Brandt p 469).
Complement: 136**

MasterBont, Jan Davids,
People on board136

Status

* Volgens Vreugdenhill vergaan onder kapitein Hein Brouwer in 1666.
** De Jonge p 156

References

Down on 24 April

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces