direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Een  vloot van zes schepen, De Zon, de Maan, de Jager, de Meeuw, de Morgenster en de Aeolus met in totaal 750 man aan boord, vertrok in augustus 1614 voor een  reis naar Indië via de west. Bevelhebber was Spilbergh

Eerste doel was Chili om daar de Spanjaarden aan te vallen. Vervolgens werd koers gezet via de Stille Oceaan naar Ternate (Molukken). Toen nog het hoofdkwartier van de VOC in Indië. Daar werd Spilberg's eskader toegevoegd aan de vloot onder bevel van Jan Dirksz. Lam om een aanval te doen op Manilla.

In augustus 1616 werd door de Indische raad te Ternate (Molukken) besloten een aanval te doen op de Philipijnen. Een vloot van 10 schepen werd samengesteld o.l.v. Jan Dirksz. Lam: De Nieuwe Zon,  De oude Maan,  De oude Zon, Vlissingen. De Engel van Delft, De nieuwe Maan, Ter Veer, Hollandse Rode Leeuw, De Aeolus en de Walcheren.
De vloot kwam aan in de baai van Manila op 18 oktober 1616.  Ze legden een blokkade en wachten op zilverschepen uit Mexico. Voorjaar 1617 verplaatst J. Dz. Lam de vloot meer naar het noorden bij de Hermanas eilanden. Lam had gehoord dat in ieder geval 1 zilverschip in een noordelijke haven van Luzon zou liggen.

Zeeslag Playa-Honda. 15 de april 1617
Ter hoogte van de Isla Hermanas werd Lam, toen vergezeld door slechts drie schepen, ingehaald door de Spaanse vloot. Er werd geschoten maar de Spaanse bevelhebber voelde zich nog niet sterk genoeg en besloot op versterking te wachten. Lam probeerde naar het  noorden weg te komen om zich te verenigen met de rest van vloot. Die op zoek naar de zilverschepen in uitgewaaierd waren over de westkust van Luzon.

De volgende dag, 14 april arriveerden de Spaanse versterking uit Manila. De Spaans Almirante voer op Lam af. Enterde het schip en een felle strijd ontbrandde. Na drie uur kapte de Spaanse aanvaller de enterdreggen om los te komen. De beide schepen waren volkomen 'doornagelt’ zoals dat toen heette. De Nieuwe Zon én z'n Spaanse opponent zonken. Lam en de bemanning werden gered door de Oude Zon.

Aftermath
In dit gevecht verloor de Hollandse vloot 3 schepen (De Aeolus, Ter Veer en de Hollandse Nieuwe Zon ). De rest van de schepen vluchten naar eigen inzicht. De Filipijnen bleven daardoor vast in Spaanse handen. De Oude-   en Nieuwe Maan voeren naar Ternate en kwamen daar ongedeerd aan.

Description

Type: schip
Gebouwd:  Gekocht "vant lant", van de Staten-Generaal. 1614.
Eigenaar: VOC Zeeland
Laadvermogen:160 last (320 ton)

Complement: 144 soldiers

Kapitein: Kornelisz., Job
Armament: 47, 18 steenstukken

References

Down on 14 April

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

Dutch Presence in Cuba