History
De Gouden Leeuw werd aangekocht door de kamer Zeeland van de VOC op 23-3-1665. De fluit vertrok op 28-10 1665 met 72 opvarenden en kwam op 18-6-1666 via de Kaap aan in Batavia.
De Gouden Leeuw bleef vervolgens in Azië en staat steeds voor 150 last in de navale machten vermeld. De fluit maakte onder andere diverse reizen naar Japan en van daar via Malacca naar India of Bengalen.
Expeditie vloot
Op 28-12-1673 vertrok een vloot van Batavia naar Ambon onder Commandeur Jan Fransz Holsteijn
De vloot bestond uit de fluiten Saxenburgh. De Gouden Leeuw en Pegu. De jachten Durgerdam, Blauwe Visser, De Parel Het Fortuintje en de chaloup De Dolfijn.
De vloot had 160 soldaten aan boord waarvan 60 op de Gouden Leeuw en de Saxenburgh. De andere schepen uit de vloot hadden ook een aantal gezanten uit Bima met hun gevolg aan boord die terug gebracht moesten worden naar hun eiland.
Daarnaast had de expeditie als doel om de laatste verzetshaarden van de Makkasarese opstandelingen op de kleine Soenda eilanden uit te schakelen.*
werd eerst Sumbawa aangedaan. Op 15-1-1674 vertrok de vloot met enige moeite weer van Sumbawa. Op 16-1 was de vloot nog bijeen voor de baai van Bima die men echter bij nacht niet durfde binnen te lopen. De vloot viel vervolgens uiteen en men was niet meer in staat Bima te bereiken. De schuld van het uiteenvallen van de vloot werd gelegd bij de schipper van de Saxenburgh Slegt. Slegt voer voorop en was dus verantwoordelijk voor de koers. Hij navigeerde niet goed met als gevolg dat de schepen niet goed konden volgen en de vloot uiteenviel.
De Gouden Leeuw liep op de avond van 18 januari op een ondiepte bij de Tijgers eilanden. Alleen het jacht Durgerdam was toen nog in de buurt en die heeft alle opvarenden aan boord genomen.
De Gouden Leeuw is de volgende ochtend aan spaanderen geslagen.
Er werd slechts een klein gedeelte van de lading en het geld aan boord geborgen. En dat terwijl het wrak een tijd vast zat en de schipper tot het eind toe aan boord was gebleven. De Durgerdam is nog 8 dagen in de buurt van het wrak blijven liggen.
De autoriteiten in Batavia vermoeden dat illegaal meer geborgen is. Na grondig onderzoek en visitatie van de opvarenden op de Durgerdam kwam nog wel een deel van het verdwenen geld te voorschijn maar de helft bleef onvindbaar.
* Makassar werd in 1669 definitief onderworpen door admiraal Speelman na jarenlang strijd. Er waren nog her en der op de verschillende eilanden verzetshaarden van Makarese opstandelingen
Description
Schipper: Dominicus van Gijnen
Length | 116 feet (35.4 m) |
---|---|
Tonnage | 300 ton (150 last) |
References
- Dutch-Asiatic Shipping.
DAS 1039.1.
Huygens ING.