History
De Gelderland is in 1603 voor de kamer Amsterdam gebouwd. Het schip heette oorspronkelijk Amsterdam.
Amsterdam wordt Gelderland
De oorspronkelijke Gelderland, net vertrokken uit Texel voor een reis naar Azië liep door storm gedwongen op 20 december 1606 Goeree binnen.
Tweemaal naar Azië
Ter vervanging van de verloren gegane Gelderland werd De Amsterdam uitgerust in Zeeland en tot Gelderland omgedoopt. Het schip was in 1610 terug in Texel. Vervolgens werd dit schip in Amsterdam opgeknapt en vertrok eind 1611 opnieuw onder de naam Gelderland nogmaals naar Azië. Daar kwam het na een moeizame uitreis eind 1612 aan.
De Gelderland maakte vervolgens een reis naar Ambon en de Molukken en keerde met specerijen terug in Bantam.
Terugreis
Van daar vertrok het schip eind december 1614 voor de terugreis naar Nederland. De vloot bestond uit de Banda, Delft, Geünieerde Provinciën en de Gelderland o.l.v. scheidend gouverneur Pieter Both van Indië.
Vlak na vertrek werd de vloot getroffen door een storm. Men besloot ondanks opgelopen averij door te varen. Het lukte de Indische Oceaan over te steken tot het eiland Mauritius in zicht kwam.
NL-HaNA_4.VEL_334-groot
Orkaan
Begin maart werd de vloot daar getroffen door een orkaan waardoor De Banda en De Geünieerde Provinciën strandden.
De Gelderland kon verder varen en bereikte de Zuidooster haven. Daar bleek dat het schip zo zwaar beschadigd was dat een verdere reis niet mogelijk was.
Lading en bemanning
Een gedeelte van de lading en opvarenden werden overgenomen door het jacht Oranjeboom die opdracht had om ebbenhout te kappen op Mauritius. De Oranjeboom kwam in december 1615 in Nederland aan.
De rest van de peperlading en de opvarenden werd opgehaald door de Witte Beer die daarvoor vanuit Bantam op thuisreis speciaal ook naar Mauritius was gezonden. De Witte Beer arriveerde in augustus 1616 in Nederland.
Description
Gebouwd: op een werf in Amsterdam in 1603
Tonnage: 300- 350 last
Length | 129.9 feet (39.6 m) |
---|---|
Width | 35.1 feet (10.7 m) |
References
- Booy, A. de (1970).
De derde reis van de V.O.C. naar Oost-Indiƫ onder het beleid van admiraal Paulus van Caerden.
Linschoten-Ver.70,71. - NA 1.04.02 (VOC) 226 (Resoluties H XVII).
- 1.11.01.01.551 Lijst van alle zoodanige Schepen.