direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Hr. Ms. Eland Dubois was een Nederlandse mijnenveger, in 1936 gebouwd door scheepswerf Gusto, Schiedam.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de Hr. Ms. Eland Dubois gestationeerd in Nederlands-Indië en was verbonden aan de 2e divisie mijnenvegers in Soerabaja.

In de avond van 6 maart 1942 verliet de Eland Dubois, onder commando van luitenant-ter-zee de Jong, samen met zusterschip de Jan van Amstel de haven van Soerabaja om de oversteek naar Australië te maken.

 Op 7 maart gingen de schepen voor anker bij Gili Radja om voorraad aan te vullen. Die dag werden de schepen gespot door een Japans verkenningsvliegtuig.

Een van de ketels functioneerde niet op de Eland Dubois en door desertie in Soerabaja waren er onvoldoende manschappen overgebleven om beide schepen te bemannen. De commandanten besloten daarop om de Eland Dubois te vernietigen. Dat gebeurde door een dieptebom in het schip te plaatsen en vervolgens het schip te laten zinken. De dieptebom ontplofte op de ingestelde diepte.

Helaas liep het met zusterschip de Jan van Amstel eveneens niet goed af. Na het tot zinken brengen en vernietigen van de Eland Dubois vervolgde de Jan van Amstel de overtocht naar Australië.

Description

Type: mijnenveger, Jan van Amstel klasse

Gebouwd: werf Gusto, Schiedam.
Tewaterlating: 24 oktober 1936
In dienst gesteld: 21 juni 1937
Tonnage: 525 ton
Afmetingen 56 x 7,8 x 2,2 meter
Bemanning: 45

Machinevermogen: 1600 pk
Snelheid: 15 knopen
Bewapening: 1 x 7,6 cm kanon, 4 x 12,7 mm mitrailleur,
40 zeemijnen

Down on 13 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces