direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Eendracht vertrok 23 januari vanuit Texel

Schipper Dirk Hartogsz. raakte op de eerste reis in 1616 op de reis van Nederland naar Indië de rest van de vloot bij de Kaap kwijt. Hierdoor moest de Eendracht alleen verder. Op 25 oktober zag hij enkele onbewoonde eilanden met daarachter een uitgestrekt vasteland. Hij ankerde om de eilanden te verkennen.

Toen hij na twee dagen weer vertrok, liet hij een tinnen schotel aan een paal achter waarop geschreven stond dat hij hier twee dagen geweest was. Dit bord bevindt zich nu in het Rijksmuseum. Het eiland heet nu Dirk Hartogseiland en de rede Dirk Hartogsree. Na zijn vertrek bracht hij de westkust van Australië van 26° tot 22° ZB nauwkeurig in kaart en noemde het vaste land "Eendrachtsland".

Na haar tweede uitreis bleef de Eendracht in Indië. Uiteindelijk is het schip vergaan op de westkust van Ambon op 13 mei 1622.

Description

Eendragt is afgeleid van de zinspreuk van de Republiek Concordia parvae res crescunt, ontleend aan de Bellum Iugurthinum van Sallustius X.[1] dit betekent: Eendracht doet de kleine zaken groeien of vrijer vertaald Eendracht maakt macht. Om patriottische reden werd Eendracht daarom een gewilde benaming voor schepen.

MasterHartog, Dirck

References

Down on 25 October

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces