direct naar artikel

MaSS

stapstenen van maritieme geschiedenis

Historie

Ceuclum ligt op een kleine heuvel, een oude rivierduin. Het ligt aan de weg van Noviomagus (Nijmegen) naar Aduatuca (Tongeren) bij de kruising van de Maas. De Romeinse nederzettingen kunnen worden gedateerd tot ca. 50 na Chr. De aard van deze vroeg-Romeinse nederzetting is nog niet duidelijk. Twee (of drie?) greppels zouden tot een Romeins castellum kunnen behoren, maar het bewijs is niet sluitend. De afwezigheid van typische militaria (Aucissa-fibulae) lijkt een Romeins fort in deze tijd uit te sluiten.

Een Romeins castellum uit de Laat-Romeinse periode is archeologisch gedocumenteerd. Onder keizer Diocletianus of Constantijn werd de Limes in de provincie Germania Secunda hersteld. In Cuijk was in het eerste kwart van de 4e eeuw na Chr. een castellum aanwezig. De brug bij Cuijk was een vitale verbinding tussen de forten in de eerste linie en de cavaleriebases in het achterland. De weg vanuit het zuiden splitste zich aan de andere kant van de brug: de ene weg leidde naar het fort van Nijmegen, de andere naar de forten langs de Rijn.

Ceuclum on the Peutinger map

Ceuclum op de Peutinger kaart.

De pijlers

De pijlers werden op een afstand van 19 meter geplaatst en hadden afmetingen van 17 x 7 meter. Een paalfundatie van ca. 150 eikenhouten palen vormde de basis van het brugdek. De palen werden in de rivierbedding geslagen. Bovenop de paalfundering werden stenen pijlers geplaatst.

Reconstruction bridge pillar (B. Goudswaard)

Reconstructie brugpijler (B. Goudswaard).

Construction of the foundation

Constructie van de fundering.

Beschrijving

De Romeinse brug bij Cuijk was een stenen pijlersbrug met een houten bovenbouw die rustte op stenen pijlers. De brug bestond uit acht pijlers en overspande tussen 150-450 meter. De locatie voor de brug was zorgvuldig gekozen. De Maas bij Cuijk leek om geologische redenen zeer stabiel. Het bouwen van een brug was een groot project. Uitgaande van een bruglengte van 150 meter waren 1600 kubieke meter hout, 9 ton metaal en 5000 ton steen nodig.

impression of a Roman bridge (Trier)

Impressie van een Romeinse brug (Trier).

Modern replica of a Roman bridge. Palzem, Luxembourg

Moderne replica van een Romeinse brug (Palzem, Luxemburg).

Status

De Romeinse brug en kade is een archeologisch monument. Reeds bekend van Bogaers onderzoek in 1969 werd de exacte locatie in 1989 vastgesteld door amateur archeologische duikers. Tussen 1991 en 1993 werd archeologisch onderzoek verricht. In september 2013 is een monitorings- en capaciteitsopbouwprogramma uitgevoerd in het Cuijk 6000 gebied. De vindplaats is onderdeel van Romeinse kadewerken.

Referenties

Ten onder op 25 oktober

Wrakken van Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinciën

Dutch Presence in Cuba