direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Ceres was een schip gecharterd door de particuliere reders Frederik De Coninck en Voute & Co. Het schip voer (zogenaamd) onder Deense vlag met een Deense schipper. 

Revolutie
Het was de tijd van Franse revolutie en de patriotten. Nederland heette sinds 1795 De Bataafse Republiek.* De Oranjes waren er uit gezet en naar Engeland gevlucht. De VOC was in 1798 failliet verklaard en genationaliseerd. Nederland was defacto een vazal van Frankrijk geworden. Dientengevolge was De Bataafse Republiek in oorlog met Engeland.

De opvolger van de VOC, Comité Oost-Indische Handel en Bezittingen, maakte gebruik van neutrale schepen om de oorlogssituatie te omzeilen. Dit was sinds jaar en dag de manier om in oorlogstijd de handel en verbinding met Oost Indië en de Kaap door te kunnen laten gaan.(Eyk van Heslinga, 27)

Atlas van Stolk

Gerrit Groenewegen

Een koopvaarder omstreeks 1800

Ceres
Zo werd in het begin van 1799 acht schepen onder neutrale vlag naar Azië gezonden. Een van die schepen was de Ceres. De Ceres was onderbemand met vele zieken toen ze in Straat Sunda ankerde bij de plaats Anjer op het noord westelijke punt van Java. Het was een gevaarlijke plek om te ankeren. Dat bleek toen een stormwind opkwam en de Ceres op de klippen gedreven werd en verging.

De Coninck vermeld dit terloops in een brief aan de Raad van Aziatische Bezittingen en Etablissementen.(14-6-1800 RAB) Verdere gegevens over de Ceres ontbreken vooralsnog.

------------------------------------------


*) 19 januari 1795 , 1 dag nadat Willem V naar Engeland was vertrokken, wordt doorgaans het begin van de Bataafse republiek gedateerd (niet officieel). Op 1 maart 1796 komt dan voor het eerst een gekozen nationaal democratisch parlement bij elkaar.

Description

MasterKiellaard

References

  • NL-HaNA_2.01.27.02_205_0046.
  • van Eyck van Heslinga, E.S. (1988).
    Van Compagnie naar Koopvaardij, Hollandse Historische reeks 9.
    De Bataafse Leeuw.

Down on 22 February

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces