direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Buienskerke is in 1659 op de VOC werf in Zeeland gebouwd en voer in 1660 voor het eerst naar Azië. Daar maakte de Buienskerke vervolgens 4 reizen van Batavia naar Japan en terug en ook een reis naar de Golf van Bengalen. In 1666 keerde het [na we mogen aannemen voor groot onderhoud] terug naar Nederland.

Tweede uitreis

Het schip voer opnieuw uit 21 juni 1667 en kwam 12 februarie 1668 aan in Batavia. De Buienskerke maakte opnieuw twee reizen naar Japan en terug en ook twee reizen naar de Golf van Bengalen.

Ougly
Bij de derde reis naar Bengalen ging het mis. De Buienskerke had lading ingenomen in Oughly (Hugly-Sinsurah) stroomopwaarts in de gelijknamige rivier. Dit was het hoofdkantoor van de VOC in Bengalen.

NA 119A bewerking


Op deze kaart zijn de locaties van enkele VOC scheepswrakken ingetekend De monding van de Houghly rivier met zandbanken en eilandjes Sagar en Gale
(vergroot kaart)

Stranding
Bij het vertrek naar Batavia strandde het schip op de banken in de monding van de Houghly. Van de opvarenden overleefden 37 man [waarschijnlijk ongeveer de helft], waarvan sommigen zwaar gewond, de ramp en spoelden op wrakstukken - na bijna 2 dagen - een stuk westelijk van de riviermonding aan. Ook een gedeelte van de zijdelading werd daar nog terug gevonden. De schipper, Hans Jurriaens Swart, overleefde weliswaar de scheepsramp, maar stierf "aan hartzeer" later.

Lading
Van de lading van de Buienskerke op deze reis bestaat een gedetailleerde omschrijving. Naast de standaardlading uit Bengalen, namelijk salpeter en zijde was er het nodige henneptouw aan boord, geslagen in een daar kort te voren opgezette touwslagerij. Interessant is dat er ruim 1800 pond "amphioen"- opium - aan boord was.

Met bijdrage van Menno Leenstra

Description

MasterHans Juriaans Swart
Length135 feet (41.1 m)
Width29 feet (8.8 m)
Draft13 feet (4 m)

References

Down on 11 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces