direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Op reis met een lading stukgoederen van Batavia naar Rotterdam moest de Bandoeng voor onderzoek de Britse haven Falmouth aanlopen. Na onderzoek vrijgegeven vertrok zij op 22 februari 1917 van Falmouth naar Rotterdam in konvooi met zes andere Nederlandse schepen onder waarborg van de Duitse regering. Niettegenstaande deze waarborg werd het konvooi op 22 februari aangehouden door de U 21.

Stichting Maritiem historische databank

Neutraal konvooi vernietigd

De kapitein van de Bandoeng onderhandelde nog met de U boot commandant maar het mocht niet baten. Zes van de 7 Nederlandse schepen werden tot zinken gebracht. De Jacatra, Noorderdijk, Eemland, Gaasterland en de Zaandijk. De Menado was het enige schip dat, hoewel zwaar beschadig, bleef drijven.

De Noorderdijk en de Jacatra werden getorpedeerd. De rest werd tot zinken gebracht door bommen die de U boat bemanning aanbracht op de betreffende schepen waaronder de Bandoeng.

Falmouth konvooi, De aanval op de zeven schepen

Bemanning van de zeven schepen

Alle 6 passagiers en de 48 leden van de bemanning konden het schip verlaten en bereikten veilig de wal.

Na lange onderhandelingen bood de Duitse regering als schadevergoeding een in Nederlands-Indië liggend Duits schip aan, dat onder dezelfde naam in de vaart werd gebracht.

Description

Type: stoomschip

Gebouwd: Bonn & Mees, Rotterdam/Katendrecht, NL

MasterEem, C.W. van der
People on board54

References

Down on 6 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces