direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Grootste bombardement

In de nacht van 4 op 5 mei 1943 voert de RAF een massaal bombardement uit op Dortmund in het Ruhrgebied. Het grootste aantal bommenwerpers dat ooit in één enkele nacht naar een enkel doel werd uitgestuurd . In totaal stijgen 596 toestellen van de verschillende bases in Engeland op.

Duitse abwehr

De Duitse afluisterdienst aan het Kanaal heeft het drukke radioverkeer boven Oost-Engeland opgemerkt en daaruit haar conclusie getrokken. De bemanningen van Nachtjagdgeschwader 1 en 2 maken zich op hun bases te Leeuwarden, Bergen, Twente, Deelen, Venlo en Gilze-Rijen klaar om de vijandelijke bommenwerpers te onderscheppen.

Om 22.05 uur stijgt de Avro Lancaster Mk. I W4784 van het No. 101 Squadron op van RAF Holme-on-Spalding Moor in Yorkshire.

Het toestel heeft slecht 12 uur gevlogen en dan gaat het mis. Omstreeks middernacht heeft Ofw. Fritz Kruse van 3./NJG1 radarcontact. Voorzichtig sluipt hij naderbij en neemt de Stirling W4784 onder vuur. Het toestel stort om 00.10 uur in het IJsselmeer neer, 1 km ten noorden van Spakenburg. Alle bemanningsleden komen om het leven.

Eenendertig vliegtuigen keren na de missie niet terug op hun basis.

Description

Type: Avro Lancaster Mk. I serienummer W4784, rompcode SR-E 
Gebouwd: Metropolitan Vickers

Complement:
piloot Sgt. William Nicholson, die deze nacht zijn eerste missie vliegt als Captain.
Boordwerktuigkundige Sgt. Bernard William Squires,
navigator F/O Norman Ainsworth,
bommenrichter F/O Harold Keith Wainer,
radiotelegrafist/boordschutter Sgt. Geoffrey Eastwood,
boordschutter Sgt. Dennis William Rowley, Sgt. George Brick.

Status

Hun lichamen worden niet geborgen. Hun namen staan bijgeschreven op the Memorial to the Missing, Runnymede in Surrey (Engeland) op de panelen 160, 165, 122, 130, 148, 163 en 143.

Down on 27 January

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

Dutch Presence in Cuba