direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

30 okt 1714. Het schip Zanderhoef en twee fluiten Arion en Strijkebolle vertrokken uit Japan. Aan boord van de Arion was de vertrekkende opperkoopman Japan van Japan Cornelis Lardijn.

 Op 9 nov. breekt er een enorme storm uit. De Strijkebolle verliest alle masten en kan met kleine zeil het eiland Timon bereiken. Men ziet in een bliksemflits nog De Arion , “met de marszeilen op de rand” achter op geraakt (tussen 18e en 19e NB).

De Zanderhoef en de Strijkebolle repareren hun schade bij het eiland Timon. Vertrekken vandaar (9 dec) zonder van de Arion iets vernomen te hebben.

Zijnde dat verongelucken geschied door het stranden van het schip op eene der eylanden ontrent de Paracelles, nadat dien bodem ----- alle sijne masten was quijt geraakt, sonderdat daaraff ----- iets naamswaardigs is geborgen door de schepelingen, die, nadat een tijd lang haar op ged, eyland seer armelijk hadden ophgehouden nogh met eebn opgeboeyd of eygen opgemaakt vaartuyg van daar en te lande geraakt tot Cochim China, daar men hun seer nauw bewaarde en sober tracterrde, zijnde van het scheeepsvolk 17 en daaronder het Japanse opperhoofd Cornelis Lardijn overleden.

De overlevenden kwamen in Cochin-China terecht. Ze werden opgehaald met de barcq Cabeljauw en naar Batavia gebracht.

Description

Kaart van een gedeelte der Chinesche Zee en Kust, van de Boxhoornen tot Texelsbay, een gedeelte der Philippynsche Eilanden en van het Eiland Formosa.

References

Down on 11 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces