direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Arend was oorspronkelijk een oorlogsschip van de Admiraliteit van Amsterdam. Ze maakte deel uit van de expeditie die door de Staten-Generaal en de VOC op touw was gezet om de Spaanse bezittingen op de westkust van Zuid Amerika aan te vallen. Deze zogenaamde Nassause vloot stond onder leiding van admiraal Jacques l’Hermite.

Nassause vloot
Eind april 1623 vertrok de vloot van de elf schepen Amsterdam, Delft, Arend, Hazewind, Oranje (Zeeland), Hollandia, Hoop en Mauritius (Rotterdam), Koning David, Griffioen (Hoorn, en de Eendracht (Enkhuizen) vanuit Goeree. (NA 1.04.02_4932)

Rijksmuseum Amsterdam RP-P-OB-80.316


De vloot op de rede van Callao de Lima. De Arend ligt rechtsonder

Schipper op De Arend was Meindert Egbertsz. Hij overleed op 28-8-1624 en werd opgevolgd door Pieter Cornelisz. Hartloop, voormalig schipper van De Griffioen. (Journaal 50)

 Op 9 mei 1624 bereikte de vloot Callao de Lima, dat werd belegerd. Een aantal schepen werd veroverd maar de stad viel niet. In augustus stak de vloot weer in zee en besloot uiteindelijk de grote oversteek naar de Molukken te maken. Ze kwam er in maart 1625 aan. De opvarenden van de vloot werden door de VOC ingezet om Ambon te brandschatten en zogenaamde illegale teelt van kruidnagels te bestraffen. Uiteindelijk kwam de vloot op 29 augustus in Batavia aan. Daar werd de vloot opgedeeld.

De Arend bleef in Azië dienst doen. Ze wordt genoemd in de navale macht 3-2-1626.De huid moet dan opnieuw verdubbeld worden. (GM I 197)

Description

MasterPieter Cornelisz. Hartloop
People on board144

References

Down on 10 September

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces

Dutch Presence in Cuba