direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Zwanenburg was een fregat gebouwd in Veere door scheepsbouwer Geleyn Keyser.

Tijdens de Tweede Nederlands-Engelse oorlog (1665-1667) was de Nederlandse vloot naar Groot Brittannië overgestoken op zoek naar de Engelse vloot onder admiraal James Stuart. De Zwanenburg kwam pas op 12 juni 1665 bij de vloot aan. Een dag later vond de zeeslag plaats. De Nederlandse vloot was verdeeld in 7 eskaders (lijst van schepen).

Detail van prent (fol: 252) met de verbranding van de Zwanenburg, Ter Goes en de Maarseveen (4) door de Engelse brander (5) uit Leven en bedrijf van Cornelis Tromp.

Toen het vlaggenschip de Eendracht ontplofte keerde de krijgskansen en nam de wanorde in de Nederlandse gelederen toe. De Zwanenburg ingedeeld in het 6e eskader onder vice-admiraal Evertsen kwam vast te zitten in de boegspriet van de Maarseveen. Ook de Ter Goes overkwam dit.

De drie schepen dreven als verloren schapen. De Britten zagen dit ook en stuurden een brander. De net beteerde Zwanenburg en Ter Goes vatten meteen vlam waardoor ook de Maarsenveen in brand raakte. Alle drie ontploften. (Tromp, 252)

Description

Gebouwd: Veere 1661
Bewapening: 4 x12, 24 x 6, 2 x3 Ponder

MasterCornelis Cuyper
Length109.9 Amsterdam feet (31.1 m)
Width26.1 Amsterdam feet (7.4 m)
Draft9.9 Amsterdam feet (2.8 m)

References

Down on 23 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces