direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Zaan was op reis met een lading levensmiddelen van Rotterdam naar Reval (Tallin). Er waren twee passagiers aan boord.


WW I zeemijn

De Zaan is op 9 november 1919 om 18.45 uur op 25 mijl van de lichtboei Terschellingerbank op een mijn gelopen. Een hevige explosie en trilling in het schip werd waargenomen en het voorschip begon onmiddellijk te zinken. In 10 minuten was de ZAAN in de golven verdwenen, de stuurboordsloep, waarin de twee passagiers en 20 leden der bemanning hadden plaatsgenomen, met zich mee sleurend. Al deze 22 personen vonden de dood in de golven.

Overlevenden
Vier leden der bemanning, die niet tijdig in deze SB-sloep hadden kunnen plaatsnemen, wisten zich in de bakboordsloep te redden en werden pas na 46 uur ontberingen te hebben geleden door hevige kou met hagelbuien, gered door het Zweedse bergingsvaartuig HERMES.

Slachtoffers
de volgende opvarenden vermist:
kapitein J. Baardman, eerste stuurman Kikkert, derde stuurman E. Raus, derde machinist M.W. Mellema, stokers G. Lammers. B. Braaf, T. van Eerden en W. Kuyper, de matrozen M. Strijbosch, G. van Eyk en A. Matlener, de lichtmatroos J. Kuit, de kok P. Princiepaal, de hofmeester P. v. Oosterhout, de jongens J. Klaverdijk, Jacob van Es en Dijkstra, de donkeyman J. Bennik.

Verder de twee passagiers; de heer Van Vijven uit Schiedam de naam van een hunner is nog onbekend.

Description

Gebouwd: Firma Jonker & Stans, Hendrik Ido Ambacht
Eigenaar: N.V. Houtvaart, Rotterdam

Master Baardman, Jacob
People on board26
Tonnage1402 ton

References

Down on 6 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces