direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Tonijn was een adviesjacht of snauw.*

Ze nam deel aan de tocht van Michiel de Ruiter naar Sicilië in 1675-1676 onder kapitein Philips Melkenbeek. Ze had toen 38 man en 8 stukken geschut aan boord.

1676

detail RP-P-OB-82.446 Rijksmuseum

Op deze anonieme gravure is op de voorgrond een adviesjacht afgebeeld tijdens de slag bij De Etna 22 april 1676. Tijdens deze slag raakte admiraal De Ruiter dodelijk gewond Bekijk het gehele werk

Eind juni 1677 was de Tonijn ingedeeld bij een smaldeel van 15 schepen onder commando van vice-admiraal Thomas Vlugh. Hij had opdracht om op de gehele Noordzee Nederlandse handelsschepen tegen de Duinkerker kapers te beschermen. Het was nog steeds oorlog met Frankrijk en de Duinkerker schepen vielen Nederlandse handelsschepen aan.
De verwachtte terugkerende VOC vloot had extra prioriteit. Deze zou de 'route achterom' nemen (via de westkust van Ierland en de noordkust van Schotland) om het gevaarlijke Engelse Kanaal te vermijden. Ter hoogte van Noorwegen zou vice-admiraal Vlugh de vloot opvangen en veilig naar Nederland begeleiden.

In augustus 1677 kwam de Tonijn daar in gevecht met drie duinkerker schepen. Het schip vatte vlam en ontplofte. 29 van de 40 opvarenden waaronder kapitein Merck kwamen om. De Tonijn was in deze expeditie uitgerust met 10 stukken en 40 man. De VOC vloot was echter al voor dit incident veilig binnengebracht.

------------------------------

* Adviesjacht of snauw was een snel varend schip dat werd ingezet om berichten over te brengen.

Description

MasterHendrik Merck

References

Down on 23 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces