direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Het vrachtschip ss. Schieland op weg van Goole naar Rotterdam, loopt op 24 mijl van Spurnpoint, aan de monding van de Humber, op een mijn en gaat verloren. Eén opvarende komt om het leven.

De Schieland , die vijftien opvarenden aan boord had, werd terstonds verlaten, waarbij één vermist bleek. Na een uur in de sloepen bij de Schieland te hebben gedreven, was het schip nog niet gezonken en men keerde aan boord terug voor onderzoek. Het schip bleek niet te redden en men ging weer in de sloepen. Één sloep, met de eerste stuurman en twee gewonden, zette koers naar de wal om hulp te zoeken en werd later opgenomen door een Noors stoomschip.

De sloep met de gezagvoerder bleef bij de Schieland. Om 19.00 uur kwam het Nederlandse vissersvaartuig Cornelia Clasina in de buurt. De volgende ochtend ging men weer naar de nog steeds drijvende Schieland. Men constateerde, dat er geen hoop op berging bestond. Het schip helde sterk naar stuurboord over en de hoofden van de luiken lagen te water. Men besloot de Schieland aan haar lot over te laten. De Schieland is op of zeer kort na 02.04.1915 gezonken.

Description

MasterDuit
People on board15
Length221.1 feet (67.4 m)
Width33.5 feet (10.2 m)
Tonnage1106 ton

References

Down on 13 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces