direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Salamander was een brander in 's Lands vloot onder Michiel de Ruyter. Tijdens de eerste slag bij Schooneveld, 7 juni 1673 werd de Salamander in brand geschoten (Brandt, 802).

Ramp jaar
De gecombineerfde Engels-Franse vloot wilde in 1673 een leger aan wal zetten op de Nederlandse kust. De invasie van Lodewijk XIV in 1672 was vastgelopen op de waterlinie. Het plan was om de impase die was ontstaan te doorbreken met een amfibische landing vanuit zee. En zo de Republiek van twee kanten aan te vallen.

Schooneveld
De eerste slag bij Schooneveld vond plaats op 7 juni 1673. De Frans-Engelse vloot onder leiding van Ruprecht van de Palts werd in de twee slagen door luitenant-admiraal-generaal Michiel de Ruyter verslagen.

Biograaf van de Ruyter, Brandt over de uitslag:

 De Nederlanders, gelyk gezeit is, hadden maar drie of vier branders, en niet een schip, en d'Engelschen en Franschen, hunne vyanden, ontrent negen of tien branders, en ten minsten drie of vier groote scheepen verlooren, en hun toeleg van de Nederlanders binnen te jaagen, of te vernielen, was hun gemist.( Brandt 805)

W V Velde f. 1684 / oudt. 73 Jaren

Wikimedia Commons

Eerste slag bij Schooneveld (Willem vand e Velde de Oudere 1683)

Description

Complement : ca. 20-22
Bewapening: 4

Status

Locatie
De Nederlandtsche vloot ankerde op zestien of zeventien vadem waters, ter zelver plaats daar 't gevecht was begonnen: zoo dat men Westkappel ontrent vier mylen Oostzuidtoost van zich hadt. (Brandt XIV 804)

References

Down on 13 April

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces