direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

In 1625 zond de WIC een grote vloot van 34 schepen naar Brazilië om het net veroverde Bahia in Brazilië te versterken. Bahia was inderdaad een jaar eerder door de Nederlanders ingenomen, maar bij aankomst van Hendriksz. bleek Bahia al weer stevig in Spaanse handen. De vloot werd daarop gesplitst.

Boudewijn voer naar het Caribische met 17 schepen en 2000 soldaten. Hij wilde het eiland Puerto Rico te veroveren. Op 24 september 1625 kwamen de Nederlanders daar aan. De haven werd binnen gevaren en de stad San Juan deels veroverd en een bark buitgemaakt in de haven. Dit buitgemaakte Spaanse scheepje werd Porto Rico gedoopt.

De Spanjaarden zaten ondertussen in het fort en gaven zich niet over. Sterker de aanvallen op de belegeraars werden steeds heftiger Op 21 oktober gaf Hendriksz het op en verliet Puerto Rico. Hij had 400 man verloren en een groot schip achter moeten laten. Na een zwerftocht en een paar kleine succesjes eindigde Hendriksz op Cuba waar hij stierf door ziekte (2-6-1626).

Porto Rico vergaan
De Porto Rico was in maart al naar Nederland verzonden met brieven en verslagen voor de Heren XIX van de WIC. De Porto Rico eindigde echter ergens op de kust van Ierland. In een archiefstuk is sprake van een kist die geborgen werd uit het wrak en via Dover werd verstuurd naar Vlissingen. Wat daar in zat is niet vermeldt.

Bron: Den Haag, NA, toegang 1.05.01.01 (Archieven Oude WIC, kamer Zeeland), nr. 20, fol. 13.

References

Down on 13 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces