direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De ODM IX is een complete boomstamboot uit de Romeinse tijd gevonden tussen Dreumel en Moordhuizen. De boot lag in een oude arm van de Maas. In de uiterwaard aan de noordoever van de Maas wordt zand en grind gewonnen.

Het gebied is enorm rijk aan archeologisch materiaal. Zowel op de noord- als de zuidoever van de Maas bij Kessel en Lith.

Julian Vendelmans van de archeologische werkgroep Expeditie over de Maas vond de boomstamboot met een metaaldetector.

De ODM IX is nummer negen in een indrukwekkende reeks scheepsvondst in het gebied. Er zijn tot nu toe 23 scheepsresten gevonden van prehistorie tot late Middeleeuwen. We kunnen dan ook gerust spreken van het grootste binnenlandse en archeologisch meest waardevolle scheepskerkhof van Nederland tot nu toe. Variërend van een unieke kano uit de laat Romeinse tijd, grote vroegmiddeleeuwse aken, middeleeuwse punters tot een laatmiddeleeuwse rivierpraam. En dan hebben we het alleen nog maar over de scheepswrakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de honderden losse onderdelen van schepen: spanten, leggers, boordplanken, kimplanken, moslatten en houten pennen. En dan nog eens de duizenden scheepsnagels en sintelnagels in alle soorten en maten. (bron: Expeditie over de Maas).

Description

De boomstamboot is 10 meter lang. De kano is eenvoudig maar perfect afgewerkt voorzien van spanten. Twee plankjes opgetimmerd op de voorplecht en achterschip fungeert als zit bankje.

Status

De Boomstamboot is gelicht en wordt bewaard in het depot van Expeditie over de Maas.

References

Down on 28 November

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces