direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Op 28 februari 1942 vertrok de Modjokerto van Tjiltaljap naar Colombo. Op 1 maart 1942 werd een noodsignaal van de Modjokerto opgevangen, waarin werd medegedeeld, dat het schip werd aangevallen door een vliegtuig, gevolgd door een bericht, dat een oorlogsschip in zicht kwam. Een uur na het eerste bericht werd geseind ‘schip zinkende op 12˚40’ZB en 106˚40’OL ‘. Het was het laatste, dat van schip of bemanning is vernomen.

Zonder dat dit ooit is bevestigd, wordt aangenomen dat de Modjokerto door de Japanse lucht- en zeestrijdkrachten bezuiden Java, is aangevallen, aangehouden en tot zinken gebracht. Tijdens de aanval op zee lieten negen bemanningsleden het leven. De overige 35 bemanningsleden werden later door de Japanners op Celebes (Kendari), geheel tegen de regels van de Genève Conventie, onthoofd.

Sloep van de Modjokerto gerestaureerd

In 2012 ontdekte men bij toeval een op Sumatra aangespoelde teak houten achtergelaten sloep. Na enig onderzoek, werd geconcludeerd dat het moest gaan om een sloep van de tot zinken gebrachte Modjokerto. De sloep is naar Nederland overgebracht en gerestaureerd.

Description

Gebouwd: Wear Shipyard of Wm. Gray & Co. (1918) Ltd, Sunderland, Great Britain

People on board42

Down on 6 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces