direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

Engel de Ruiter (zoon van admiraal Michiel de Ruiter) was eerste kapitein van De Leiden. Een fregat van 36 stukken gebouwd op de admiraliteitswerf te Amsterdam.

In 1670 volgde Gilles Schey kapitein Engel de Ruiter op. In augustus ging De Leiden naar de Middellandse zee en Gibraltar in het eskader van lt. admiraal van Ghent. 28-8 1670 veroverde en vernietigde 6 Barbarijse kapers ter hoogte van Marokko.

Sicilië
1675 werd J. van Abcoude kapitein. In augustus onderdeel van het eskader o.l.v. lt. admiraal De Ruiter naar de Middellandse zee om de Spaanse vloot bij te staan tegen de Franse vloot. De Spaanse vloot bevond zich bij Sicilië. Het Nederlands eskader voegde zich bij de Spanjaarden in januari 1676. Er werden drie zeeslagen uitgevochten bij Sicilië met de sterke Franse vloot onder.

Zeeslag bij Stromboli

De eerste zeeslag bij het eilandje Stromboli op 8 januari 1676 kon de sterkere Franse vloot nog niet winnen door het vernuft van lt. admiraal De Ruiter.

Etna
De tweede slag liep uit op een ramp voor de geallieerde vloot. In deze slag bij de Etna op 22 4 1676 werd Lt. Admiraal de Ruiter dodelijk gewond. Hij stierf een week later aan boord van de Eendracht. De Spaans-Nederlandse vloot leed een nederlaag.

Palermo
De Spaans Nederlandse vloot trok zich terug naar Palermo om te herstellen. Daar werden ze verrast en ingesloten door de Franse vloot op 2 juni. De Fransen stuurden branders de baai in en bombardeerden de Spaans Nederlandse schepen van afstand. De verwarring was compleet. Drie Nederlandse schepen - Steenbergen, Vrijheid en Leiden - raakten in brand en ontploften.

Kapitein Van Abcoude raakte zwaar gewond en admiraal Jan den Haen - opvolger van Michiel de Ruiter sneuvelde. De Spaans-Nederlandse vloot verloor die dag tien schepen.

Description

Bewapening: 34-36

MasterJohan van Abcoude

References

Down on 13 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces