direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Koevorden was een linieschip. In Slag bij Lowestoft door Engelse brander verbrand. Ze was het vice admiraalschip in het eskader van admiraal Cornelis Tromp.

Slag bij Lowestoft

De zeeslag bij Lowestoft was een zeeslag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Engeland op 13 juni 1665, tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. De zeeslag vond plaats voor de kust van Lowestoft, Engeland.

De Nederlandse vloot, onder leiding van admiraal Jacob van Wassenaer Obdam (op de Eendracht), bestond uit 103 schepen, waaronder 86 linieschepen. De Engelse vloot, onder leiding van de hertog van York, James Stuart, bestond uit 109 schepen, waaronder 94 linieschepen.

De strijd begon rond 10 uur 's ochtends. De Nederlanders hadden aanvankelijk de overhand, maar de Engelsen slaagden erin de Nederlandse vloot te splitsen. De Eendracht, het vlaggenschip van admiraal Van Wassenaer Obdam, werd getroffen in de kruitkamer en ontplofte. Van Wassenaer Obdam en vele andere officieren en matrozen kwamen om het leven.

Nederlaag 

De nederlaag bij Lowestoft de zwaarste nederlaag ter zee uit de geschiedenis van de Republiek. De Nederlanders verloren acht schepen en negen werden buitgemaakt door de Engelsen.

Lijst van Nederlandse schepen bij lowestoft

Description

Armament: 50-60 stukken

MasterG. Th. Campers
People on board265

Down on 23 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces