direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Gorecht vluchtte in mei 1940 naar Engeland. In opdracht van de Koninklijke Marine en onder Britse vlag met een Britse bemanning (commandant Capt. D.M. Edwards) nam ze deel aan de evacuatie van Duinkerken (operatie 'Dynamo' 26 mei tot 1 juni 1940). Het schip redde 47 leden van de geallieerde troepen.

Een coaster met Engelse soldaten aan boord bij Duinkerken

Op 9 juni 1940 nam de Gorecht deel aan de evacuatie van Le Havre (operatie 'Cycle') Op 21 Juni 1940 nam zij, samen met tientallen andere Nederlandse coasters, deel aan de evacuatie van Guernsey om de bewoners van het eiland te evacueren . Enige uren na hun vertrek werden de Kanaaleilanden door de Duitsers bezet.

Op 30 november 1940 werd het schip bij een Duitse luchtaanval geraakt door een brandbom op het achterschip dat uitbrandde. De machinekamer liep vol bluswater. Maar het schip werd gerepareerd en weer in de vaart genomen met de Nederlandse bemanning aangevuld met twee Britse gunners die het geïnstalleerde machinegeweer bedienden.

Einde
De Gorecht was 15 januari vertrokken uit Highbridge op weg naar Newport. Nadat de loods om 18;15 het schip had verlaten werd niets meer van de Gorecht vernomen. Het schip is waarschijnlijk op een mijn gelopen . Dreef nog dagen stuurloos rond, spoelde aan op een zandbank en brak in tweeën.

Er waren bij vertrek uit Bridgehead zeven personen aan boord.Kapitein K.L. Daniels, stuurman G v.d. Woude, Machinist J. de Kiewit en zijn vrouw , matroos H.J. de Leeuw en de twee Engelse gunners. Alle opvarenden zijn omgekomen.

Description

Type: Groninger Kustvaarder
Gebouwd:
Scheepswerf Firma J. Smit & Zoon, Foxhol, Groningen

MasterDaniels, K.L.
People on board7
Power105 hp
Speed75 knots ~ 86 mph (139 km/h)
Length110.1 feet (33.6 m)
Width21.2 feet (6.5 m)
Draft6.9 feet (2.1 m)
Tonnage187 ton

References

  • Stichting Maritieme Data.
    Gorecht - ID 2534.
  • Haersolte, J.W.J. van (ed), (1947).
    Scheepsrampen in oorlogstijd, Amsterdam 1947 no. 130.

Down on 10 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces