direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Elve liep op 10 september 1912 bij het verlaten van de sluis bij Ijmuiden cast op het strand aldaar. Het raakte in eerste instantie vlot maar na het loslaten van de sleepboten en door het vliegend stormweer kwamn ze voor de tweede keer op het strand ditmaal muurvast. Zo hoog, dat men bij laag water om het schip kan heen lopen.

De oorzaak van de stranding is niet een gebrek aan het stuurgerei, doch het schip, dat ongeladen was en vaart moest minderen voor aan de ELVE voorafgaande vertrekkende stoomschepen, kon tegen de storm niet opkomen. Nu blijkt, dat van de schroef een blad was afgeslagen.

WW I

De Elve lag in mei 1917 in de haven van London en werd toen door de Britse Regering gedwongen onder Britse vlag gebracht.

Op 9 october 1917 vertrok de ‘ELVE’ van Oporto met een lading stukgoederen naar London. Sindsdien is nooit meer iets van het schip en de 31 opvarenden vernomen. Pas later werd bekend, dat de ‘ELVE’ op 11 october 1917 door de Duitse onderzeeboot ‘U.22’ ten noord-westen van Cape Finisterre is aangehouden en met geschutvuur tot zinken gebracht. Alle opvarenden van de ‘Elve’ kwamen om het leven.

Description

Eigenaar 1: P.A. van Es & Co., Rotterdam,NL
Eigenaar 2: Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij 'Oceaan' N.V., Amsterdam, NL
Eigenaar 3: Ocean Steam Ship Co. Ltd., Liverpool, UK

Length211.9 feet (64.6 m)
Width31.5 feet (9.6 m)
Draft14.4 feet (4.4 m)
Tonnage899 ton

References

Down on 13 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces