direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Duif (Duive, Duyken) vertrok 29 december 1611 in de vloot onder commando van Adriaan Maartensz. Block. Op 15 juli 1612 werd de Duif alvast vooruit gestuurd naar Bantam en kwam 24 oktober daar aan.

De rest van de vloot kwam op 28 november 1612 in Bantam aan. (Grote Aeolus, Ceylon, Duif, Gelderland, Groene Leeuw, Rode Leeuw, Grote Maan, Patania, Ster, Zon, Oranje, Rotterdam en Zeelandia)

Missie Van den Broecke
De Duif werd met het schip Middelburg op missie naar de Indische Oceaan gestuurd onder commando van Pieter van den Broecke (8-3-1617). In Mauritius werd ebbenhout geladen. Vervolgens werd naar Madagaskar gevaren om tot slaaf gemaakten gevangenen in te kopen. De schepen konden niet landen. Ze kwamen daar in een storm en raakten elkaar kwijt (24-6-1617). Er werden uiteindelijk geen slaven gekocht.

Koers Suratte
De Middelburg met van den Broecke zette koers naar Suratte. Op 19 juni strandde de Middelburg bij Daman ten zuiden van Suratte. Daar bleek ook de Duif gestrand te zijn. Het jacht Duif dat men al bij Madagaskar was kwijt geraakt werd op een mijl afstand van de Middelburg aangetroffen. De bemanning van de Duif had zich weten te redden en had onderdak gevonden in een dorp in de buurt.

NL-HaNA_4.VELH_107

Suratte ligt links boven op de kaart. Iets ten zuiden daarvan ligt Daman.

Description

Tonnage 25 (NH 4932)
Schipper: Dirk Barentsz. Serpent (1611-1612)

References

Down on 1 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces