direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Delft maakte deel uit van de zogenaamde 'Nassause vloot' (11 schepen). Het was het vice-admiraalschip. De latere vice-admiraal van 's lands vloot Cornelisz. Witte de With was de jongste kapitein in de Nassause vloot op het vice-admiraalschip de Delft van vice-admiraal Schapendam.

Nassause vloot expeditie 1623-1625

De Nassause vloot was een joint venture van de Staten-Generaal en de VOC. Het doel was ambitieus. De verovering van een Spaanse zilvervloot en zo mogelijk de verovering van Peru, inclusief de rijke zilvermijnen van Potosi (nu Bolivia) en Portoviejo in Ecuador.

De vloot verliet Goeree op 29-4-1623. (de schepen Oranje, Haas, (Wapen van) Amsterdam, Arend, Koning David, Delft, Eendracht, Griffioen, Windhond, Hollandia, Hoop en Mauritius). Jacques l'Hermite (opperkoopman bij de VOC) was admiraal op de Amsterdam en Schapendam de vice-admiraal op de Delft. Via de Straat Lemaire kwam de Delft in de Stille Oceaan.

Op 2 juni 1624 stierf L'Hermite aan disenterie die al (in september) in Sierra Leone ziek was geworden. Hij werd begraven op het grootste eiland voor de kust van Peru. Op het eiland werden in totaal 70 man begraven.

De zilvervloot was al vertrokken. Callao de belangrijkste havenstad van Peru werd tevergeefs belegerd. De moraal zakte tot een dieptepunt. Twaalf man van de Delft deserteerden omdat Witte de With de discipline zo streng handhaafde. Verschillende muiters werden opgehangen. Er werden wel wat schepen buit gemaakt met suiker wijn en ander goederen. Maar de gestelde doelen werden niet bereikt.

Naar Oost Indië en patria

De voorraden raakte op en de schepen verkeerden in slechte conditie. Daarom werd besloten om te vertrekken naar de Molukken (aankomst op 3 april 1625). Daar werden 80.000 kruidnagel bomen vernietigd van de plaatselijke bevolking omdat ze het VOC monopolie omzeilden en handel dreven met Spanjaarden en Portugezen. Vanaf de Molukken werd naar Batavia gevaren en via Kaap de Goede Hoop naar Patria (aankomst 22 9-1626) . Dit was Witte de Wits tweede reis naar de oost.

Description

Gebouwd: VOC-werf in Delft, 1623
Lengte: 166 vt.
Laadvermogen: 800, 400 last

Schipper: Witte de With , v.a. 1623
Bewapening: 50 kanonnen

Status

Laatst genoemd door Witte de With, aankomst in Zeeland.

Down on 23 July

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces