direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Culemburg is gebouwd in 1670. De nieuwe fluit vertrok voor haar eerste reis naar Azië vanuit Texel op 22 april 1671. Ze kwam in Batavia aan 25 oktober van hetzelfde jaar. De Culemborg vertrok 17 juni 1672 van Batavia met bestemming Japan. De lading bestond o.a. uit zijde en hertenvellen.

Stranding Taiwan
Ter hoogte van de noordwestkust van Formosa (Taiwan) raakte ze samen met de fluiten Pijnacker en Stermeer in een zware storm.*

De Culemborg strandde op de kust van Formosa. Het schip zat muurvast. De gehele bemanning kwam heelhuids aan land. Men had twee tenten en de boot en sloep waren ook gered.

NL-HaNA_4.VEL_271


De Culemburg ligt rechts onder op de kaart. De Boot voer in eerste instantie naar het Chinese vaste land voor hulp. Uiteindelijk zette ze koers naar Japan. (Kaart vergroten)

De boot werd opgeboeid (verhoogd) om beter bestand te zijn tegen de hoge golven op zee . De volgende dag vertrokken 21 man o.l.v. schippert Coert verdeeld over de boot (21) en de sloep (8) naar het vaste land van China om hulp te halen in Hoksieu (Fuzhou). De 34 overige bemanningsleden bleven bij het gestrande schip.

Locatie
De locatie van het wrak-"op de cust van formosa omtrent de zantduijnen gestrant" staat vermeld op een kaart in het Nationaal archief NL-HaNA_4VEL_271

Omzwervingen
De Boot en sloep vertrokken 4 augustus en kwamen meteen in zwaar weer. De schuit sloeg om en de 8 opvarenden verdronken. De boot werd naar het noorden geblazen en kwam de volgende avond bij het eiland Lancquin (Olifanteiland). Vandaar voeren naar de Camper baai vlakbij Hoksieu. Daar kwamen ze een 9 jonken tegen die vriendelijk deden. Het bleken jonken van de rebel Coxinga te zijn die delen van de de baai had bezet. De 21 Hollanders voeren daarop terug naar Lancquin en van daaruit naar Japan alwaar zer 27 augustus aankwamen. Over het lot van de 34 achtergebleven mannen is niets bekend.

* De fluiten Pijnacker en Stermeer bleven ternauwernood gespaard.

Description

MasterCoerte, Jan
People on board69
Length130 feet (39.6 m)
Width28.5 feet (8.7 m)
Draft12.8 feet (3.9 m)

References

Down on 9 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces