direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Bogor was op reis met een lading stukgoederen van Amsterdam naar Zuid-Amerikaanse havens met als laatste bestemming Buenos Aires.

De Bogor kwam op 12 december 1914 in de ochtend voor de haven van Leixoes (Portugal). Van de haven werd geseind, dat men niet binnen kon lopen en dat de Bogor op zee moest blijven. Het weer werd gaande weg slechter en in de nacht van 12 op 13 december stond er een hevige storm.

Om 03.30 uur in de morgen van 13 december stootte het schip hevig en bleef vast zitten. Nog twee zware stoten volgden, waarna het schip op 5 mijl ten noorden van Leixeos dwars sloeg en met stuurboordzijde tegen de rotsen vast lag. Plotseling brak de BOGOR achter de schoorsteen in tweeën. De brug sloeg weg met allen, die zich erop bevonden. Geweldige zeeën sloegen over de delen van het schip en aan het uitbrengen van de sloepen viel niet te denken.

De BOGOR had 38 opvarenden aan boord, waarvan slechts vijf personen er het leven afbrachten, doordat zij over boord waren geslagen of gesprongen en land wisten te bereiken. Bij de ramp verloren 33 personen het leven. DE BOGOR sloeg totaal wrak. Aangezien alle verantwoordelijke personen het leven hadden verloren, kon de Raad voor de Scheepvaart geen oordeel over de ramp vellen.

Description

Gebouwd: Blohm & Voss, Hamburg

MasterLucas, Johannus Franciscus
People on board38
Length330.1 feet (100.6 m)
Width44.6 feet (13.6 m)
Draft28.4 feet (8.7 m)
Tonnage3621 ton

References

Down on 11 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces