direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Bernisse was een koopvaardij stoomschip dat in de twee wereldoorlogen tot zinken werd gebracht. En vervolgens twee keer werd gelicht.

WW I
In de nadagen van de Eerste wereldoorlog was de Bernisse op de terugweg van Sundsvall (Zweden) naar Rotterdam. Op 7 november was ze ter hoogte van het Zweedse eiland Öland. 7 mijl ten oosten van Öland liep ze op een mijn en zonk. De bemanning werd gered en in Kalmar aan land gebracht.

Gelicht 
Het wrak werd op 14 juli 1919 gelicht door bergingsbedrijf Neptunus en naar Oscarshamn gebracht. Daar werd het schip hersteld hersteld en door de Nederlandse rederij weer teruggekocht en in de vaart gebracht.

WW II
De Bernisse lag t.t.v. de Duitse inval in Noorwegen met een lading koperpyriet klaar om naar Nederland te vertrekken. Op 9 april 1940 werd Narvik door de Duitsers aangevallen en bezet.

De bemanning van de Bernisse werd op een haar na door Duitse torpedo's gemist. De Noorse torpedoboot jager Norge, vlak achter de Bernisse werd geraakt en explodeerde.

Bij de Engelse aanval de volgende dag werd de Bernisse geraakt en tot zinken gebracht door geschutvuur. ca. 25 schepen werden in de haven van Narvik tijdens de gevechten tot zinken gebracht. De 18 bemanningsleden van de Bernisse konden zich in veiligheid brengen.

Gelicht
Na de oorlog werd het wrak in december 1946 op een diepte van 22 meter teruggevonden. Het wrak werd in 1949 gelicht en vervolgens gesloopt.

Description

Gebouwd: Maatschappij voor Scheeps- en Werktuigbouw Fijenoord N.V., Rotterdam
Eigenaar: P.A. van Es & Co., Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands

People on board18
Speed10 knots ~ 12 mph (19 km/h)
Length223.7 feet (68.2 m)
Width34.7 feet (10.6 m)
Draft13.3 feet (4.1 m)
Tonnage951 ton

References

Down on 10 December

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces