direct to content

MaSS

stepping stones of maritime history

History

De Assendelft maakte tussen 1695 en 1706 drie retourreizen naar Batavia. De 4e uitreis begon 20 januari 1706 toen de Assendelft uit Texel vertrok samen met Den Berg, Hochstedt, Horstendaal Jerusalem Schellenberg bestemming Batavia. Ze voer in konvooi omdat het oorlog was met Frankrijk.

Op 18 juni kwam Den Berg aan bij de Kaap.* Daar deed de schipper verslag van een gevecht met vier Franse schepen op 13 april. De schepen Den Berg Hochstedt en de Assendelft waren alleen, gescheiden van de andere drie.

Strijd met Franse schepen
Op 12 april (1,23 min 35,53 ter hoogte van de evenaar) zag men vier onbekende schepen in de verte. De volgende dag waren deze dichterbij gekomen. Ze voerden Engelse vlaggen. Ze wisselden 5 saluutschoten uit.

Later die dag verwisselden de vier schepen van vlag. Bleken het geen Engelsen maar zwaar bewapende vijandelijke Franse schepen (drie van 60 stukken en 1 van 20 stukken). Zo gingen beide eskaders de nacht in.

De volgende ochtend (13 april) waren de Fransen er nog. Binnen hun bereik waren de Hochstedt, Assendelft en Den Berg. Tegen de middag viel het Franse eskader aan. De Hochstedt kreeg de volle laag. De grote mast werd overboord geschoten en het schip zwaar beschadigd. Ook Den Berg werd zwaar beschadigd aan tuigage en masten en kon niet meer manoeuvreren. Men zag in de verte het schip Assendelft nog in gevecht met een Frans schip.

Het werd inmiddels avond en de duisternis maakte een eind aan de strijd. De volgende ochtend zag Den Berg zeven schepen in de verte. Men meende dat het de Horstendaal Jerusalem Schellenberg waren, Over het lot van de Hochstedt en Assendelft wisten ze niets te melden. Dagregister Kaap

------------------------------------

* De Jerusalem, 25-6 Horstendaal, Schellenburg 26 -6 kwamen aan de Kaap. Geen dezer schepen had iets gemerkt van het gevecht op 13 april.

Description

Gebouwd: Enkhuizen

MasterNeuselaar, Klaas Jansz.
People on board200
Length144.8 Amsterdam feet (41 m)
Width36 Amsterdam feet (10.2 m)
Tonnage816 ton (408 last)

References

Down on 20 May

New in MaSS

Wrecks of Flevoland

Burgzand Noord

13 Provinces