MaSS

stapstenen van maritieme geschiedenis

Kaart Lijst

Welkom bij MaSSSluiten

Nederland heeft een sterke band met het water. We vechten er tegen en we gebruiken het naar onze zin. Nederlandse schepen hebben alle zeeën bevaren en de verste uithoeken van de wereld ontdekt. Ruim 1500 van deze schepen bereikten hun bestemming niet en zonken naar de zeebodem. Deze scheepswrakken zijn in kaart gebracht op Maritime Stepping Stones (MaSS) en staan te popelen om hun verhalen te delen.

MaSS staat boordevol verhalen over wrakken en andere archeologische vindplaatsen onder water. Op de interactieve kaart kun je scheepswrakken uit de Prehistorie, Klassieke Oudheid, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd vinden. Met de filters kun je zoeken naar specifieke typen schepen en achtergrondverhalen vinden. Wist je dat er scheepswrakken van zowel de VOC als de Tweede Wereldoorlog op MaSS staan? Maar ook scheepswrakken uit andere landen worden nu toegevoegd door experts uit verschillende werelddelen. MaSS wordt dus steeds interessanter!

Jij kan zelf ook verhalen toevoegen! Nieuwe vindplaatsen — maar ook informatie, video’s en afbeeldingen van al in MaSS opgenomen locaties — zijn zeer welkom. Dus is jouw verre voorouder verdwenen op zee? Of heb je nog krantenknipsels liggen van een scheepsramp? Laat het MaSS weten! Samen brengen wij het verleden tot leven en de verhalen van maritiem erfgoed boven water!

 

Ten onder op 22 oktober

Burgzand Noord

Dutch Presence in Cuban Waters

Tweede Wereldoorlog

Nieuw in MaSS